Sammanfattning

När Nvidia lanserade Geforce GTX 1080 Ti var det nog ingen som tvivlade på att prislappen skulle bli ordentligt hög och med facit i hand verkar tredjepartskorten landa på ungefär samma priser som referenskorten vid lansering.

För de nästan 9 000 kronor kortet kostar får du ett helt datorsystem i toppklass minus grafikkortet. Samtidigt får du världens snabbaste grafikkort riktat till konsumenter.

Om du är villig att lägga den här smått otroliga summan för ett grafikkort finns det inga konkurrenter. Titan XP har hela GP102 upplåst men kostar också fyra tusenlappar mer och med sämre strömförsörjning och kylare är det inte ett alternativ i mina ögon.

MSI 1080 Ti Gaming X 5.JPG

Kylaren är helt fantastisk och håller kortet på rimliga temperaturer samtidigt som den är väldigt tyst. Passiv drift är en av de bästa sakerna med de nya generationerna enligt min mening. Tyvärr gör den tysta kylaren också att det blir smärtsamt uppenbart hur mycket coil whine det faktiskt finns. Kylaren tycker jag dessutom ser ut som en leksak från ett Happy Meal.

Trots att jag klagar på överklockningspotentialen kvarstår det faktum att MSI har pressat upp klockfrekvenserna så nära max det bara går. Det innebär en klar fördel för den överlägsna majoriteten av de som köper det här kortet eftersom överklockning inte är något många sysslar med. Det här är dock SweClockers och därför sätter jag ändå den svaga överklockningspotentialen som en nackdel också.

Sett till alternativ presterar Geforce GTX 1080 Ti drygt 30 procent över Geforce GTX 1080 men till 50 procent högre pris. Det hela bottnar, som alltid, i om du tycker det är värt pengarna. Jag har svårt att rekommendera det här kortet på grund av dess pris men om det är det snabbaste grafikkortet du vill ha, oavsett pris, är MSI GeForce GTX 1080 Ti Gaming X ett riktigt bra alternativ.

Fördelar

  • Bäst prestanda i ett singelkort på marknaden

  • En otroligt tyst kylare

  • Höga klockfrekvenser direkt ur lådan

Nackdelar

  • Ofantligt dyrt

  • Coil whine

  • Väldigt plastigt

  • Svag överklockningspotential