Inledning

I dag är det en trend att göra bärbara speldatorer tunnare och smidigare. Det som främst har gjort det möjligt att skapa dessa tunna speldatorer är Nvidias Max-Q-grafikkretsar tillsammans med Intels eller AMD:s mobila processorer.

Alienware Area-51m är inte en sådan dator, utan den har istället har ett helt annat mål. Visst är den bärbar, men tanken är att erbjuda samma prestanda och flexibilitet som en avancerad stationär speldator.

Det som skiljer den från andra liknande datorer i samma prisklass är att Alienware nu gjort det möjligt att använda en "vanlig processor" som finns i stationära datorer, som dessutom är utbytbar. Det är även möjligt att byta grafikkrets.

Jag har fått möjligheten att testa en Alienware Area-51m med Intel Core i9-9900K, Geforce RTX 2080 och 32 GB DDR4-minne. Det är en enormt kraftfull dator som kommer med ett högt pris. Lever den upp till förväntningarna? Läs vidare för min dom.

Om testpiloten:

swedbearfejs.png

Björn har haft datorer som passion ända sen han köpte en C64 vid 16 års ålder. När han inte skriver testpiloter arbetar han hårt med att få sina barn att föra geeks-traditionen vidare.

SweClockers testpiloter är recensioner av och för medlemmarna i forumet. Erfarna datorentusiaster får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i datorvärlden.

Trevlig läsning – och glöm för all del inte att kommentera!

Läs mer om SweClockers testpiloter