Förra veckan lanserade Meta Threads, den första stora kommersiella utmanaren till Twitter. Starten har gått rejält bra och både Metas vd Mark Zuckerberg och dotterbolaget Instagrams chef Adam Mosseri har uttryckt sin glädje över de redan över 100 miljoner användarna.

Men tjänsten har inte släppts i hela världen. Användare i de flesta länder kan ansluta, men inte i den lilla avkrok som kallas Europeiska Unionen. Det har spekulerats kring varför applikationen inte har kommit hit, där en teori bygger på att Meta samlar in personuppgifter på ett vis som bryter mot GDPR – men så är det inte.

Problemet är istället den nya förordningen om digitala marknader (DMA) som nyligen trädde i kraft, och den osäkerhet som fortfarande råder kring hur strikt EU kommer tillämpa reglerna, säger Metas talesperson Christine Pai till The Verge.

Även Adam Mosseri har talat om att regler som förbjuder företaget att blanda ihop profiler från olika plattformar som ett av de stora hindren i en EU-lansering. Det syftar med största sannolikhet på en av DMA-reglerna som innebär att företag måste be användarna om lov för att få dela data från en plattform med en annan, till exempel mellan Instagram och Whatsapp – eller som nu, mellan Instagram och Threads.

Ett annat potentiellt problem är DMA-regeln som förbjuder så kallade grindvakter, dit Meta hör, att ge sina egna produkter förmåner. Det kan hindra Meta att göra reklam för Threads i Instagram, och det är möjligt att hela idén att tvinga användare att använda eller skaffa ett Instagram-konto för att kunna använda Threads måste göras om för att inte bryta mot DMA.

Adam Mosseri har i en intervju med Hard Fork sagt att Threads-lanseringen är den mest "du lever bara en gång"-mässiga lanseringen företaget har gjort på länge och att det därför valde att vänta med lanseringen i EU.