När Meta valde namnet Threads för sin Twitter-utmanare var det uppenbarligen inte i ett försök att skapa något unikt – namnet är lika icke-unikt som själva tjänsten. Faktum är att Instagram självt hade en annan applikation kallad Threads för några år sedan som senare lades ned, men Threads är även namnet på en helt annan applikation och tjänst.

Threads (från Threads Inc) är förvirrande nog också till för kommunikation med text och bild, men är en utmanare och ersättare till Slack och Teams istället för Twitter. Det släpptes redan 2019 och äger domänen "threads.com", där det nu har placerat ett påpekande att det inte har någon koppling till Instagram.

Tech Crunch rapporterar att nedladdningarna av Threads från App Store ökade explosionsartat efter Instagrams lansering av Threads och landade på cirka 880 000 kopior under perioden 6–12 juli, mot normalt "några få", enligt statistik från Data AI. Globalt landade den på plats 52 på App Stores topplista, men i flera europeiska länder slog den sig in på topp 10-listan.

Det senare har förmodligen att göra med att Instagram Threads inte har släppts inom EU, och många nyfikna europeiska användare kan ha installerat det översta resultatet av misstag när de sökte i butiken.