Google har börjat trycka ut nattliga byggen av Chrome i Canary-kanalen optimerade för Windows på ARM-processorer, rapporterar The Verge.

Nyheten är överraskande dels eftersom Google inte har sagt något om det tidigare, dels eftersom Windows på ARM hittills inte har blivit speciellt populärt (förutom bland utvecklare som kör det virtuellt på Macar med Apple Silicon-kretsar). Men också med tanke på att Google konkurrerar med systemet med sitt Chromebook OS.

Microsofts egna Edge finns i ARM-optimerad version, men användare som föredrar Googles webbläsare har hittills varit tvungna att köra x86-versionen via Windows 11:s inbyggda x86-emulering. Det innebär så klart både sämre prestanda och kortare batteritid. Även andra Chromiumbaserade webbläsare har hållit sig till x86-versionen av Windows.

2024 och 2025 ser ut att bli intressanta för Windows på ARM. Qualcomm har nya systemkretsar på gång som företaget påstår ska bräcka såväl Apple som Intel och AMD och enligt rykten planerar både Nvidia och AMD att släppa ARM-baserade systemkretsar för datorer.