Inlägg

Inlägg som Cad_edis har skrivit i forumet
Av Cad_edis
Skrivet av UncleDirty:

Jag anser att ska man ha en elektronik skatt för miljöns skull så borde den hamna på tillverkare/importör. Alternativt förbjuda produkter som anses skadliga nog. Men som pv2b skriver nedan så borde nog förbud hamna på EU nivå för att få till någon skillnad.

Just teknik/elektronik anser jag personligen är farligt att beskatta utöver vanlig moms, var hade Sverige varit på den globala It kartan utan Hem-PC driven på nittio talet?

Punkt skatter behövs vi hade blitt bankrutt som nation utan dessa. Med det sagt behöver man inte hålla med om var nämnda skatter sitter och siffrorna på dessa.

Klart som korvspad inte många på Sweclockers tycker om punkt skatt på elektronik, rätt så samma som en epa kille inte tycker om punktskatt på soppa och reduktions plikt

Detta hanteras idag av EU:s REACH-lagstiftning, och det vanligaste flamskyddsmedlet i kretskort är tetrabrombisfenol A. Denna reageras in i materialet vid tillverkning vilket gör att den är kemiskt bunden till materialet med begränsat läckage till miljön.
https://op.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/263b...

När det gäller punktskatter så är dessa i regel kostsamma eftersom de medför stora administrationskostnader.

Av Cad_edis

Windows 11 är i princip redan en prenumerationstjänst för företag. För privatpersoner så tror jag dock inte på det. Köper man en dator privat så räknar man inte med att man ska behöva teckna ett abonnemang bara för att man ska kunna använda datorn man precis köpt. För företag som är i behov av deploymentflöden, central hantering av enheter, endpoint-lösningar mm. så finns det ju goda möjligheter att låsa upp sådana funktioner med prenumerationer - vilket redan utnyttjas idag.

Av Cad_edis
Skrivet av mrqaffe:

Det låter som du skulle kolla på ocr program de läser texten och gör ett dokument av den i stället för en bild.

Idag så får du en modern multifunktionsmaskin (färglaser) från ca. 3000 kr som själv skapar en sökbar PDF och sedan skickar den till dig via mail, eller sparar dokumentet på önskad molnlösning.

Av Cad_edis
Skrivet av jnsson:

Det är pga licenser för frekvensband i USA om jag förstått det rätt.

Nej, det är pga. avtal med Qualcomm och licenser för modem som ägs av Qualcomm.

Av Cad_edis
Skrivet av lololGrillen:

Underbart! Undra hur många datorer med fastlödda minnen som bara kastas för det är mer värt att köpa nytt än att laga, bara för en minneskrets är kaputt.
Förstår varför de lött fast det, men samtidigt inte. Sväljer inte riktigt anledningen att det inte får plats SO-Dimm, endast i vissa fall. Känns mer som att det är roligare att få in extra pengar på utbyte av hela moderkort vid fel, samt tjäna lite extra för uppgradering av 8 - 16GB minne vid köp.

Därför att fastlött är

1. Billigare att tillverka
2. Minskar risken för fel
3. Tar mindre plats i anspråk

Skulle inte tro att man byter särskilt många moderkort på datorer bortom garantiperioden. Någon har antagligen räknat på detta och kommit fram till att kostnaderna för att byta några moderkort på garantin pga. defekta minnesmoduler är lägre för tillverkaren än kostnaden för att förse datorerna med separata minnesmoduler, vilka kräver kontaktstycken, separata kretskort för minnesmodulerna osv.

Av Cad_edis
Skrivet av MsSmith:

Om nu Microsoft bestämmer sig för att satsa på SMR så är det kanske en sådan jätte som behövs för att gå från ritbordet till verklig implementering i praktiska sammanhang. De har pengarna och kan garanterat få stöd från flera DFi's om de bestämmer sig. Men de har också sig själva som kund och behöver inte konkurrera med andra på exempelvis Nord Pool.

I Kina så började man bygga sin första SMR 2021, den ser numera ut så här:
https://www.caea.gov.cn/english/n6759361/n6759362/c10087720/c...
Förväntas börja producera el 2026. Dvs. ritbordsstadiet är redan lämnat.

OPG, vilka Microsoft tecknat avtal med, har även dem redan beställt en SMR för placering i Darlington, markberedningen för denna har börjat i Kanada och den förväntas stå klar 2028. Ja, man har faktiskt bestämt sig för att bygga tre st. till. Det är samma reaktormodell som Kärnfull och Studsvik undersöker för placering i Studsvik utanför Nyköping. Därtill så har också ett estniskt bolag där Vattenfall är delägare också beslutat sig för att bygga en.

Sedan är det i regel så att ny elproduktion ofta inte säljs på spotmarknaden utan säljs genom sk. Power Purchase Agreements, alltså elavtal med långa låsta elpriser. Även elen från Olkilouto 3 hittar du i regel inte på Nord Pools spotmarknad, utan produktionen säljs där till ägarna (däribland skogsbolagen UPM-Kymmene och Stora-Enso) till produktionskostnad.

Av Cad_edis
Skrivet av Djinn:

Tycker det är konstigt att den ska sluta gälla. Vad tänkte du på?

Problemet är att körkort egentligen har för dålig säkerhet för att fungera som legitimationshandling och ofta är inblandade i identitetsstölder.

Av Cad_edis
Skrivet av SnabelostSWE:

Jo, men det är ju faktiskt så eftersom dom är, sedan lång tid tillbaka, medlem och sponsor till USB-IF som har tagit fram USB-c standarden. Samsung, Sony, LG och de andra tillverkarna som är stora leverantörer av Android-lurar är inte med på listan över "Notable current members".

Jo, Samsung, Sony, LG, liksom Huawei, Xioami, Google m.fl. är medlemmar i USB-IF. Så är även Clas Ohlson, samt kontakttillverkare som Tyco Electronics Corp och Molex LLC.

Full medlemslista hittas hos USB-IF
https://www.usb.org/members

Av Cad_edis

Har TV:n en inbyggd TV-mottagare som stödjer aktuell utsändningsteknik så behövs förstås ingen digitalbox.

Av Cad_edis
Citat:

Snabbladdning sägs också bli begränsat till licenserade tillbehör, men där kan Apple försvara tilltaget med att det garanterar brandsäkerheten.

Årets sämsta bortförklaring. Nej, EU lär inte köpa detta.

Det är inte enbart den fysiska kontakten som är standardiserad, så är också kommunikationen mellan enhet och strömkälla så att den anslutna enheten kan välja spänning och ström. Även USB-C kablarna är försedda med chip förutsatt att de är specificerade med antingen USB3 eller 5A.

Anledningen till att man skickar med USB2 kablar med USB-C kontakt som standard är antagligen för att dessa är billigare. Håller man sig till max 3A så behövs inget chip och sedan är kabeln i sig billigare, liksom att lödningen av kontakten är enklare.

Av Cad_edis

AutoCAD brukar fungera bra på de flesta moderna processorer med integrerad grafik. Inte särskilt krävande.

Autodesk Inventor fungerar normalt sett bra med spelgrafikkort då man kör DirectX. Andra 3D CAD mjukvaror som ex. SolidWorks brukar fungera bäst med workstation GPU då spelgrafikkorten brukar ha spärrar i drivrutinerna som drar ned prestandan.

CAD-program brukar gilla höga klockfrekvenser och bra single core prestanda hos CPU. En CPU som ger bra prestanda i spel ger vanligtvis också bra prestanda i CAD. Många processorkärnor med låga klockfrekvenser innebär i regel sämre prestanda, utom vid rendering och simulering.

Av Cad_edis

Du måste förstås föra en körjournal där du antecknar alla dina resor, start/slutpunkt, miltal, syfte med resan och så vidare, men om Skatteverket kommer att tolka dina resor mellan dina verksamhetslokaler, då den ena också är din hemadress, som privata resor eller ej torde väl Skatteverket bäst kunna svara på om man kontaktar dem.

Av Cad_edis
Skrivet av Söderbäck:

Äe men vänta nu.
Vi har aldrig innan haft medvetna frizoner för kriminell verksamhet där polisen inte kan bedriva brottsutredningar.
Så var det inte för 100 år sedan, så var det inte heller för 50 år sedan eller för 20 år sedan heller. Det tillståndet är allt annat än normalt.
Vid brottsutredningar har polisiär verksamhet också haft verktygen för att kunna vända på alla stenar.

Situationen som nu uppstått med e2e-kryptering är ur samhällsutveckling något ganska nytt. Eller iaf att det finns lättillgängligt på bred front.

Det här innebär att det uppstått en ganska stor arena som ett tag varit just en kriminell frizon där brott inte riktigt kan utredas. Och det har alltså aldrig varit eftersträvansvärt eller något självklart att ha det så.

Så att polisen ska kunna bedriva brottsutredningar med verkryg som är anpassade för den tid vi lever i - det är ju såklart inte en u-landsriktning. Snarare är det en anpassning till tiden vi lever i.

För att polisen ska få använda tvångsmedel så måste det dock finnas en misstanke om brott först. Det måste också finnas en balans mellan de tvångsmedel som får användas och det brott som personen i fråga är misstänkt för. Att använda tvångsmedel mot personer som inte är misstänkte för ett brott är sådant som diktaturer sysslar med.

Av Cad_edis
Skrivet av Mikos:

Galenskap är folks oförmånga till självbevarande. Om man gör valet att köpa skräp som inte är CE märkt och skräpet eldar ner ditt hem, synd för dig. Jag kan tycka att ska det bli en grej med att byta batterier osv, så borde litium celler nå samma nivå som AA-batterier har i standarder och användarvänlighet. Något som är fullt möjligt även med rätt tät-packade batterier.

Lösa litium-jon celler är direkt olämpliga som konsumentprodukter och i regel så brukar inte batteritillverkarna vilja sälja dessa direkt till konsument. De kommer aldrig att bli som alkaliska batterier där konsumenten kan göra lite vad som helt med batterierna utan att dessa utgör en säkerhetsrisk.

Skrivet av wargreymon:

Vad är sämst, köpa helt ny mobil med batteri eller köpa ett nytt batteri?

För övrigt känns det som majoriteten inte ens läst vad EU-kraven är, och Sweclockers kanske borde varit bättre på att ta med dem i artikeln, för det gäller inte att man ska kunna ta bort för hand som gamla 3310, utan kraven är att man ska kunna använda vanliga verktyg eller gratis tillgängliga specialverktyg och inte behöva använda upphettning eller lösningsmedel. De kan fortfarande tätas och använda skruvar.

Skruvar är i regel något man i vill undvika i produkter. Det finns vanligtvis alternativa lösningar som ger både bättre och billigare produkter.

Skrivet av Sorten:

Nej men EU hade kunnat ha en annan lösning ställa ett krav på att 2030 så ska allt Lithium i mobiler och andra apparater vara gjort av 100% återvunnet Lithium man hade inte fått bryta nytt Lithium för bärbara datorer, surfplattor klockor och mobiltelefoner efter det. 100 återvunnet material när det gäller hela telefonen vid 2035. Den här typen av krav hade jag viljat se för att minska klimatpåverkan. Nästa krav hade kunnat vara att återvinningsprocessen vid 2040 skulle vara helt co2 neutral samt att alla transporter i alla led vid 2040 skulle vara helt co2 neutrala och att produktionen vid 2040 också skulle vara helt co2 neutral då hade man haft en ny produkt som var helt co2 neutral i alla led och där det hade varit lika miljövänligt och slänga en mobiltelefon och köpa en ny som att byta batteri och det är ju dit vi måste komma känner jag och då spelar det väldigt lite roll om batteriet går att byta ut eller inte.

Detta är helt ogörligt, vilket man kan tycka folk borde inse men tydligen inte.

Så här ser alltså produktionen av litium-jon celler ut sedan 2015, samt uppskattad volym till 2030.

https://www.un.org/development/desa/dpad/wp-content/uploads/site...

Ex. 2019 så var produktionen ca 200 GWh/år och fem år senare så väntas produktionen ha ökat till 600 GWh/år. Så om det tar fem år från ett batteri tillverkas till att det återvinns så täcker alltså tillgången på återvunna batterier enbart en bråkdel av nyproduktionens råvarubehov. Därtill så kan förstås inte allt återvinnas, och det är förstås inte alltid så att råvaror från återvunna batterier blir just nya batterier. Ex. så kan nickel från återvunna batterier bli rostfritt stål istället, och koppar från ett batteri kan bli mässing i en ny duschkran istället för ett nytt batteri. Elektronik och batterier har i regel väldigt höga krav på renhet hos de material man använder i produktionen och det kan vara svårt att nå dessa krav med återvunnen råvara.

Av Cad_edis
Skrivet av mpat:

Från minnet handlar det om att man måste petskydda allt om spänningen går över 15V. Moderna datorer är inte petskyddade - prova att skriva i moderkortet utan distanser för ett tydligt exempel - och ingen vill göra det med grejer som kontaktblecken på PCIe-kort. Således ”måste” det vara 12V för allt som går på sådana ställen. Skall man köra något högre så måste det vara isolerade kablar direkt till VRMerna, och det blir pilligt.

Jag inser naturligtvis att problemet dyker upp med 19V-kontakten också, men jag tänker mig att den kan gå direkt in i VRMerna längs bak på GPUn.

Att det är 19V på bärbara är förövrigt för att man inte får ha batterier på mer än 20V som carry-on på flygplan, så de kör batterier med 19V, och då är det bäst att ladda med samma spänning. Det är samma skäl till USB-C.

Finns det någon stationär dator som levererar 20V över USB-C? Har inte sett någon.

Normalt sett så kommer krav på beröringsskydd vid 60V DC eller 25V AC. Det är varför USB-C och PoE kan använda upp till 48V. Sedan finns det lite krav på vad som händer vid fel i nätaggregatet, där ex. USB-C laddare brukar vara class II nätaggregat (dubbelt isolerande).

Det finns ingen gräns för 20V ombord flyg, men över 20V så brukar säkerhetskraven för nätaggregaten bli högre vilket gör dem något dyrare. Bärbara datorer brukar också använda batterikonfigurationerna 3S, 4S, 2P3S och 2P4S och 4 celler i serie med en cellspänning om max 4,35V ger 17,4V som mest, vilket gör att man kan hålla sig under 20V.

Av Cad_edis
Skrivet av snajk:

Volvos skärm börjar absolut kännas ganska gammal nu, och Polestars tema känns mer lyckat, men i övrigt är det ju samma system väldigt långt. Funktionsmässigt är de samma och upplägget är liknande med "fasta" klimatkontroller och så.
Nej det är inte samma sak. Google har mycket mer kontroll över hur saker fungerar i dessa bilar än på telefoner. En del andra biltillverkare har valt andra modeller med Android-baserat utan så mycket Google vad jag förstår, men Volvo och Polestar har ju Google som partner som står för väldigt mycket. Det är mer som de smarta högtalarna som olika tillverkare kunde bygga på Googles plattform, där man helt enkelt var hänvisad till den hårdvara som fanns, sen kunde man bygga sin egen design på både utsidan och i viss mån i mjukvaran, men det var samma lösning i botten på alla tillverkares alternativ.

Android Automotive, som är utvecklad av Google, Intel ihop med biltillverkare som bland annat Volvo och Audi är open source och kan användas både med och utan Googles tjänster.

Android Automotive lanserades med Polestar 2

Skrivet av Garpen0:

Bra input! Kanske LR är helt onödigt. 6 mil är ingenting.

Laddningshastigheten vid snabbladdning är något lägre också, framförallt den högsta laddhastigheten vid låg SoC.

Av Cad_edis
Skrivet av snajk:

Det är inte tillräckligt stabilt. Bilar har höga krav på stabilitet, redundans, ska funka i extrema temperaturer och så, PC-komponenter har generellt inte det. Det finns också andra krav som att reservdelar ska tillhandahållas under rätt lång tid och så, vilket är ett hinder för att använda vanliga komponenter. Bildskärmar måste krocktestas och nå upp till rätt höga krav som ingen "surfplatta" klarar, och så vidare.

Däremot håller jag med om att det hade varit väldigt trevligt med standardgränssnitt. Pajar backkameran exempelvis så hade jag ju inte brytt mig om huruvida den nådde upp till alla krav utan hade varit väldigt nöjd om jag bara kunde koppla in någon generisk webbkamera eller så, istället för att köpa rätt originaldel för säkert tio gånger pengarna.

Jag hade också gärna sett att infotainment-systemen hade stöd för standard devices via BT. Inte så att jag vill kunna köra mus och tangentbord direkt, men då hade man kunnat köpa till knappar och rattar som funkade och placera dem där man vill ha dem.

Hårdvaran du hittar i MCU hos en Tesla är i princip PC komponenter. Du har en 45W Zen1+ baserad Ryzen processor, en Radeon GPU som troligen är jämförbar med Radeon Pro W6600, och en 256GB NVMe SSD (fastlödd). Moderkortet skulle i princip kunna tillhöra vilken laptop som helst, med den lilla skillnaden att den är monterad på en vätskekyld kylplatta och monterad i en bil (ja, spillvärmen kan använda av värmepumpen).

På andra sidan av kylplattan så sitter hårdvaran för Autopilot och den har däremot redundans med dubbla egenutvecklade kretsar. Kommunicerar med MCU via ethernet, och denna har också ingångarna från de 9 kamerorna (vilka givetvis inte kan ersättas med generiska webbkameror).

Av Cad_edis
Skrivet av Aka_The_Barf:

Jag tänker mest på säkerhet. Med fysiska knappar behöver man inte ta ögonen från vägen en sekund och kan dessutom släcka ned alla instrument till 0 som hjälper vid mörker körning.

Testa att trycka på rätt knapp med ögonbindel! Nej, det är inte speciellt lätt. I praktiken så måste du alltså ta ögonen från vägen, och eftersom många av knapparna dessutom sitter rätt långt ned så

Skrivet av mrqaffe:

Och interfacen i ett flygplan är mer fysiska och logiska och har krav på sig att de ska fungera till skillnad från tramset med touch i bilar som borde förbjudas i lag.

Ledsen för att spräcka din bubbla...
https://www.airbus.com/en/newsroom/press-releases/2019-12-air...
https://www.youtube.com/watch?v=PcrEUL8ATgE&t=71s

Skrivet av jensa86:

Tycker det fungerar utmärkt med touch för det mesta i bilen. Det enda jag saknar som ny Tesla MY förare i år är väl egentligen bättre kontroll över vindrutetorkarna. Men det är ju mest för att det automatiska systemet fungerar så uselt så man behöver pilla på det så ofta. Fördelen med touchskärm är ju att man enkelt kan lägga till nya, eller förbättra existerande funktioner enkelt utan att man behöver bygga om bilen fysiskt.

Tesla saknar regnsensor, de använder sig av främre kameran för att detektera vattendroppar vilket fungerar lite sådär.

Skrivet av Purgatory:

Att ersätta grundfunktioner med nya mer komplicerade och sämre lösningar verkar vara norm nuförtiden. Farthållare är ett exempel där bilar fantombromsningar är något som ska öka säkerheten istället gör det till en fara. Tesla är ett levande exempel på mycket som görs annorlunda och sämre än dom traditionella lösningarna (enligt mig).

Olycksstatistiken håller inte med... gamla bilar är överrepresenterade just när det gäller olyckor.

Skrivet av GuessWho:

BMW och Tesla tycker väl det är bra när de kan lägga till saker som stolsvärme som en prenumeration istället för att låta dig använda det "gratis".
Då kan de bara ta bort "knappen" i en meny om du inte har den prenumerationen...

...kundvänligt?
Nej inte direkt.

Det enda du kan prenumerera på i en Tesla i Sverige är "Premium Connectivity", alltså möjligheten att få satellitkartor, trafikinformation och mobildata till bilens appar (ja, man kan koppla upp mobilen för att få det sistnämnda också).

Av Cad_edis

Kablar i silikon är vanligen väldigt mjuka, ex Anker Flow.

Av Cad_edis
Skrivet av Goedendag:

Vad kommer de ersätta Huawei med och var är den utrustningen tillverkad?

Nokia Siemens Networks och Ericsson är de två största aktörerna vid sidan av Huawei.

Skrivet av Goedendag:

Det har hänt en del saker i världen som USA har varit inblandade i sedan andra världskriget. USA har 800 militärbaser utanför sitt land. Flera i Japan. Flera i Europa. Man kan fråga sig varför. Under vilka förhållanden brukar främmande makt ha militärbaser i ens land. Kina har cirka 5 militärbaser utanför sina gränser varav en är vid en hamn där flera andra länder också har militärbaser.

Andra länder kanske inte tycker den stöld som Europa och USA har bedrivit de senaste 400 åren har varit rättvis. Jag tycker det är lite magstarkt att EU kräver att andra länder inte får utveckla sina egna länder efter man stulit från och ockuperat dessa länder. Jag tror inte Storbritannien kommer lämna tillbaka den egendom som de stal från länderna de ockuperade och sedan investerade i Storbritannien.

Har vi glömt bort att det är kapitalistisk konkurrens mellan länder. Förväntar sig Europa att alla andra länder och ekonomiska block ska sakta ner sin egen utveckling för att vi övertygat oss själva att det är fel att investera i utvecklingen av våra egna länder.

Om vi bortser från de länder som var nazistiska/fascistiska och bedrev angreppskrig mot sina grannländer innan de hamnade under amerikansk tvångsförvaltning, så är den vanligaste orsaken till de amerikanska baserna att deras närvaro är önskad av värdnationerna.