I måndags avslöjades det att Intels styrkretsar för moderkort till processorerna Sandy Bridge är drabbade av ett designfel. Den integrerade kontrollerdelen för SATA 3,0 Gbps degraderar med tiden och kan upphöra att fungera. Det föranledde en total återkallelse av alla berörda produkter, däribland moderkort med Intel P67 och H67.

asus.gif

We will provide total warranty services to maximize computing and usability, as each ASUS product is delivered with an uncompromising quality pledge. This includes the hassle-free return and/or replacement of all affected ASUS products.

Asus är först ut med ett officiellt returprogram. Alla kunder som köpt ett moderkort med styrkrets ur Intels 6-serie har möjlighet att byta ut modellen till en uppdaterad variant där felet ska vara avhjälpt. Det är även möjligt att be om ett återköp och få pengarna tillbaka.

Även ett antal bärbara datorer berörs av det inträffade, däribland lyxmodellerna G73SW, N53SN, N53SV och N73SV. Här gäller normala garantivillkor med möjlighet till utbyte så snart ersättningsprodukter finns tillgängliga.

För den som är drabbad återstår dock en lång väntan. Enligt Asus dröjer det till april innan moderkort med uppdaterade styrkretsar kan börja levereras till kunder. Rekommendationen är således att avvakta med att kontakta återförsäljaren tills ersättningskort finns ute i handeln.

Mer information om returprogrammet finns på Asus webbplats. SweClockers har även sammanställt en artikel med frågor och svar om Intels defekta styrkretsar.

Asus tillägger: Garantitiden nollställs och börjar om på nytt när ett ersättningskort levererats. Asus Hotline i Sverige besvarar även frågor om de drabbade moderkorten på 08-587 694 07 (välj notebook i menyn).