I slutet av 2011 lanserade Apple den personliga assistenten Siri till IOS och det dröjde inte länge innan Google svarade med Google Now. Även Microsoft ska ha en liknande finess i görningen för Windows Phone, men förutom att det kommer till version 8.1 och att kodnamnet är Cortana är inte mycket känt.

Nu berättar The Verge om finesserna till den personliga assistenten, som kommer gestaltas som en cirkulär animerad ikon. Cirkeln kommer animera när den talar eller "tänker", inte helt olikt Apples Siri. Användare kommer även kunna välja hur de ska tilltalas av Cortana, exempelvis med sitt riktiga namn eller ett smeknamn.

Huvudfinessen i den personliga assistenten blir att spara information och data i ett anteckningsblock (eng. Notebook). Där ska Cortana kunna få uppgifter om allt från platsinformation, beteenden, personlig data, påminnelser och kontaktinformation. Cortana kommer även kunna hålla koll på flygresor och dylikt, likt Google Now.

Den personliga assistenten kommer även backas upp av tjänster som exempelvis Bing och Foursquare, vilka ska ge användare relevant information beroende på var denna befinner sig. Möjliga tillämpningar är att kunna fråga om närmaste hotell, busstation eller restaurang.

Avslutningsvis noteras att Cortana i dagsläget endast är ett utvecklingsnamn, det är således inte bestämt om det blir det officiella namnet vid lansering. Den personliga assistenten ska dyka upp tillsammans med Windows Phone 8.1, som väntas finnas tillgänglig för utvecklare i början av april.