Fortsatta avancemang på SSD-fronten till trots, efterfrågan på nya och framförallt rymligare hårddiskar för långtidslagring är fortsatt hög. En av dessa kommer från Western Digitals dotterbolag Hitachi Global Storage Technologies, HGST, som nu börjat leverera världens första hårddisk på hela tio terabyte.

Hårddisken heter HGST Ultrastar Archive Ha10 och är främst ämnad applikationer som arkivlagring, molnlagring och liknande där data skrivs och läses sekventiellt. Till detta utlovas fördelar med hårddisken som möjligheten att göra världens mest lagringstäta servrar till en låg total ägandekostnad (TCO).

Grundpelarna för hårddisken är två tekniker. Den första är att enheten fylls med gasen helium istället för vanlig luft, vilket minskar friktionen och därmed också strömförbrukningen. Gasens låga densitet gör också att de magnetiska skivorna kan placeras närmare varandra än vad som annars är möjligt.

Den andra är Shingled Magnetic Recording (SMR), där spåren likt takpannorna på ett hus överlappar varandra. Det här gör att spåren kan placeras mycket tätare än normalt och ger 25–100 procent med lagringsutrymme per skiva. Nackdelen är att all data på ett spår måste skrivas om när ny tillkommer, vilket förklarar varför HGST riktar hårddisken mot mindre skrivintensiva tillämpningar.

Utöver att HGST inlett leveranserna av Ultrastar Archive Ha10 framgår inga andra detaljer, som prisuppgifter.