Den som var tidig på bollen med Xbox 360 lär vara bekant med dess höga ljudnivåer och risken för repade skivor. Det sistnämnda har skapat mycket bekymmer för Microsoft, som nu kan tas till högsta domstol i en grupprättegång.

Det som lägger grunden för rättegången är små vibrationer eller rörelser som orsakar repor i skivorna, vilket lämnar dem obrukbara. Åklagaren anklagar Microsoft för att ha vetat om bristen redan innan konsolen lanserades 2005, där tre lösningar på problemet nekades av bolaget.

Microsoft svarar med att en grupprättegång inte ska vara möjlig när bara 0,4 procent av användarna klagade på problemet. Företaget hävdar vidare att felaktig användning ska vara källan till reporna.

Den federala 9:e appellationsdomstolen har låtit en grupptalan gå vidare trots att fallet avfärdats i en lägre instans, något som Microsoft har lämnat in en överklagan mot. Högsta domstolen i USA har ännu inte berättat när de kommer höra Microsofts överklagan. Innan bolaget kan stå till svars ska högsta domstolen fastställa om en appellationsdomstol har rätt till att undersöka fallet i talan, något som annars kan annullera grupprättegången helt och hållet.

Xbox 360 lanserades ursprungligen i slutet av 2005 och har sålts i över 80 miljoner exemplar. Konsolen ersattes av Xbox One, vilken rullades ut på den amerikanska marknaden i november 2013.