Facebook lanserades 2004 med syfte att underlätta kommunikation för studenter på amerikanska universitet. Projektet blev därefter en succé och spred sig kort därefter världen över. Bolaget breddade snart repertoaren av tjänster genom att förvärva populära plattformar såsom Instagram och Whatsapp.

Nu lägger Facebook till ytterligare en sträng på sin lyra och lanserar en videoplattform vid namn Watch. I USA adderades förra året en videoflik som ett första steg mot lättillgänglig video, men nu önskar de ta konceptet hela vägen genom Watch.

För att kunna konkurrera mot Googles väletablerade Youtube erbjuder Watch en integrerad miljö med Facebook. Videorelaterade reaktioner såväl som rekommendationer kring nya videor kommer vara lättillgängliga och baserade på hur användaren och dennes vänner agerar på det sociala nätverket.

Watch kommer även vara en plattform med ett programutbud som täcker breda målgrupper, allt från matlagning och medieprofiler till snickeri och sport kommer finnas tillgängligt. Även privata kreatörer ska kunna publicera videor och således tjäna pengar på sitt arbete.

Tjänsten är enbart tillgänglig för en grupp amerikanska användare för tillfället. Huruvida en världsomspännande lansering kommer ske eller ej har Facebook inte meddelat.