Kretstillverkaren Qualcomm är en av de marknadsledande aktörerna inom branschen och förser bland annat Apple med komponenter. Under året har de rättsliga tvisterna haglat tätt mellan just dessa bolag, där Apple bland annat anklagat Qualcomm för oskäligt höga patentpriser. Tidigare i veckan kontrade kretstillverkaren genom att stämma Apple för avtalsbrott.

Till följd av dispyterna befinner sig nu Qualcomm i ett utsatt läge, där både anseendet och ekonomin tagit stryk. Bloomberg rapporterar nu att komponentdistributören Broadcom överväger att förvärva Qualcomm, en expansion som skulle göra företaget till världens tredje största kretstillverkare.

Det bud som diskuterats uppgår till över 100 miljarder USD, vilket motsvarar drygt 840 miljarder kronor. Budet om motsvarande 600 kronor per aktie väntas läggas inom de närmaste dagarna. Genomförs affären blir detta historiens största övertagande av en kretstillverkare.

Bloomberg skriver vidare att en sådan affär skulle kräva att en omfattande juridisk granskning genomförs, i och med Broadcoms styrkta marknadspositionen. Ett förvärvande skulle bland annat innebära att ett flertal vitala mobilkomponenter hamnar i företagets produktportfölj, där ett exempel är moduler för Wifi.