Tillverkaren Samsung har länge varit en av de största aktörerna på marknaden för SSD-enheter och erbjuder idag modeller med lagringsutrymme på upp till 4 TB. Trots att dessa har blivit billigare ligger de fortfarande i den övre delen av spektrumet rent prismässigt, och de populäraste modellerna ligger istället kring 500 GB.

Företaget meddelar att de nu påbörjat tillverkningen av SSD-enheter som använder sig av tekniken QLC, kort för Quad-level cell. Denna innebär att fyra bitar kan lagras per cell, något som gör det möjligt att lagra mer på samma yta. Enligt Samsung kommer det på sikt innebära att SSD-enheter med 1 TB lagring eller mer blir allt vanligare bland konsumenter, då de även kommer kunna pressa priserna.

En nackdel som tidigare funnits med QLC-tekniken är att prestandan blir lägre, men Samsung menar att de löst detta och utlovar en läshastighet på 540 MB/s och en skrivhastighet på 520 MB/s. Även livstiden för enheterna uppges vara bra och de kommer med en garantitid på tre år.

Förutom SSD-enheter talar även företaget om att de kommer använda tekniken för att driva utvecklingen på mobilfronten, med flashbaserad lagring på 128 GB. Nya lagringsenheter som använder sig av QLC ska lanseras senare under året i storlekarna 1, 2 och 4 TB. Priset för dessa är ännu okänt.