Mikrotransaktioner i spel och så kallade lootlådor (eng. loot boxes) har varit ett hett ämne det senaste året. I vissa fall handlar det om att spelare kan köpa kosmetiska detaljer såsom dräkter, medan andra titlar erbjuder köp av föremål som gör spelaren mer kraftfull. Ämnet har utretts av olika myndigheter världen över och åsikterna kring huruvida det handlar om lotteri eller inte går isär.

Fenomenet återfinns hos ett flertal spel och för många titlar som kan spelas kostnadsfritt svarar mikrotransaktioner för intäkterna. Det populära spelet Fortnite är ett exempel på detta, och enligt en undersökning från i somras spenderar den genomsnittliga spelaren 520 kronor på gratisspelet. Nu meddelar Epic Games att lootlådorna i Fortnites samarbetsläge kommer att förändras inom kort.

I spelets samarbetsläge ”Save the World” finns ett brett spektrum av vapen, fällor och karaktärer till salu genom lootlådor, men vid köpet är det i dagsläget okänt vad de innehåller. Från och med en kommande uppdatering blir innehållet istället synligt innan köp, vilket skiljer sig från hur de flesta spel har implementerat lootlådor.

Fortnite lootbox update.jpg

På sin webbplats skriver Epic Games att de anser att det är viktigt att spelaren vet vad denne köper. Om innehållet för lådorna inte är intressant ska detta sedan bytas ut efter en tid. Förändringen kommer i samband med uppdateringen med versionsnumret 7.30.

Vad tycker du om mikrotransaktioner och lootlådor? Är ett känt innehåll att föredra framför ett okänt sådant? Diskutera i kommentarerna!