Ända sedan Id Softwares ikoniska förstapersonsskjutare Quake 2 gjordes tillgänglig som öppen källkod 2001 har kodbasen använts till en mängd olika experimentella spelprojekt, underlag till utbildningar inom spelutveckling, och mycket mer. Ett område där spelmotorn använts flitigt är för att testa ray tracing.

Nvidia är ett av företagen som valt Quake 2-motorn för att demonstrera ray tracing på de nya grafikkorten i Geforce RTX-serien, där just ray tracing står i fokus. Resultatet visades upp under GTC 2019 och är unik i det att den använder en komplett global ljussättning (eng. global illumination) som dessutom inte lider av de problem med visuellt brus tidigare implementationer dragits med.

Nvidias lösning bygger på en utökning av det öppna gränssnittet Vulkan. Detta innebär att demonstrationen fungerar på alla operativsystem där Vulkan finns tillgängligt, och det fungerar dessutom över flera generationer Nvidia-grafikkort. I ett blogginlägg beskriver Nvidia hur demonstrationen stöder global ljussättning som ändras i realtid baserat på en dygnsrytm.

Inlägget beskriver vidare hur demonstrationen ger realistiska reflektioner på vatten och glas, vilket är svårt och beräkningsintensivt med ray tracing, och kulisser i bakgrunden ljussätts också realistiskt baserat på tiden på dagen. Renderingen kan också accelereras med parkopplade grafikkort via SLI, vilket författaren gör en nostalgisk koppling till parkopplade 3dfx Voodoo 2-kort.

Nvidias teknikdemo bygger vidare på den tidigare teknikdemonstrationen Q2VKPT.

Nvidias demonstration bygger vidare på en tidigare teknikdemonstration vid namn Q2VKPT. Detta var ett test som utvecklades av forne Nvidia-praktikanten Christoph Schied. Q2VKPT byggde i sin tur på ett tidigare test vid namn Q2PT, där en teknik vid namn path tracing användes för att samla all ljussättning i en enda ray tracing-algoritm.

Nackdelen med path tracing-tekniken var att det tillförde en hel del visuellt brus, något som Christoph Schied och hans kollegor kraftigt reducerade i vidareutvecklingen Q2VKPT. Här användes samma tillägg till Vulkan som Nvidia nu har använt i sitt egna teknikdemo, där det visuella bruset har reducerats ytterligare.

I en intervju med spelsidan Ausgamers berättar Nvidias ingenjörer att deras målsättning är att släppa Quake 2 RTX tillgängligt som öppen källkod så att alla som vill testa får möjlighet att göra detta. Någon tidsuppskattning för när detta ska ske framgår dock inte.

Läs mer om ray tracing: