Med grafikkorten i Xe-familjen och Gen12-arkitekturen ska Intel efter många års frånvaro återvända till marknaden för dedikerade grafikkort. AMD och Nvidia får då sällskap av en tredje konkurrent vars inledande grafikkort i Xe-familjen släpps under år 2020 och tillverkas på 10 nanometer.

Intel-Xe-1.jpg

Utvecklingen av första generationens Xe-grafikkort uppges lida av problem med energieffektivitet enligt välkände Chiphell-användaren wjm47196. Enligt uppgift ska de första grafikkortens problem med ineffektivitet göra att de i sin nuvarande form har svårt att hävda sig mot AMD:s och Nvidias motsvarigheter.

Även de tillhörande drivrutinerna uppges vara i stort behov av förbättringar, men med upp till ett år kvar innan grafikkorten når marknaden är detta ett område som kan och bör förbättras till lanseringen. Enligt uppgifterna ska Xe-grafikkorten inledningsvis endast komma i form av referensdesigner från Intel själva.

Anledningen ska vara att att Intel ännu inte etablerat samarbete med partnertillverkare (AIB) för Xe-familjen i konsumentled. Uppgifterna gör även gällande att Intels första Xe-grafikkort på 7 nanometer, den datacenter-fokuserade grafikkretsen "Ponte Vecchio", inte släpps inom de närmaste två åren.

Det innebär en lansering efter år 2022, vilket motsäger tidigare uppgifter om lansering under 2021 i samband med superdatorn Intel Aurora. Arkitekturen Gen12 som ligger till grund för Xe-familjen väntas göra entré under sommaren 2020 och utgör även grafikdelen i nästa års Tiger Lake-processorer för bärbara datorer.

Läs mer om Intel Xe: