Till skillnad från ärkerivalen Samsung lyckades Huawei imponera med fjolårets vikbara Mate X. Telefonen presenterades innan Huawei stötte på problem med USA, vilket fick till följd att företaget inte längre har tillstånd att använda Googles applikationer och tjänster för operativsystemet Android.

Huawei_MateXs_5.jpg
Huawei_MateXs_3.jpg

Som resultat av detta lanserades Mate X endast på bred front i hemlandet Kina, men nu avtäcker företaget uppföljaren Mate XS. Sett till det yttre är mycket sig likt här. Skärmen är fortfarande en 8 tum stor OLED-panel, där skärmen viks på utsidan istället för att vikas in som med konkurrenten Galaxy Fold. Med ena sidan vikt bakåt tar skärmstorleken steget ned till 6,6 tum.

Den stora förändringen denna gång har gjorts i mekanismen för skärmens gångjärn. Enligt Huawei består denna nu av 150 olika komponenter, att jämföra med föregångarens 100. Till skillnad från nyligen lanserade Samsung Galaxy Z Flip använder Mate XS fortfarande plast som material, men polyimid-materialet ska vara uppgraderat för bättre tålighet.

Huawei har också uppgraderat telefonens batterikapacitet. I vardera halva sitter två battericeller som tillsammans ger kapacitet om 4 500 milliamperetimmar. För att få plats med ett så stort batteri har nästintill samtliga komponenter flyttats till den vertikala "rygg" som utöver kretsuppsättning även hyser bland annat kameramoduler.

Kamerauppsättningen i fråga representeras av en trio kameramoduler, där huvudkameran backas av en sensor på 40 megapixlar. Denna kompletteras av en ultravidvinkelkamera på 16 megapixlar och en telefotokamera på 8 megapixlar. Trion assisteras dessutom av en djupläsande Time of Flight (ToF)-kamera. Sett till bildstabilisering tillämpas en kombination av optisk bildstabilisering (OIS) och AI-assisterad sådan.

Huawei_MateXs_4.jpg

Kretsuppsättningen är Huaweis egna Kirin 990, vilken bestyckas med företagets egna 5G-modem Balong 5000. Detta modem kan hantera de lägre 5G-frekvenser i vad som kollektivt kallas Sub-6 GHz, vilket är det majoriteten av operatörer världen om satsar på för tidiga 5G-nät. Huaweis uppgifter anger teoretiska nedladdningshastigheter om 2,3 Gbit/s och uppladdning om 1,25 Gbit/s.

Uppgraderade specifikationer till trots kan Huawei inte råda bot på det stora problemet som hänger som ett ok över företagets mobila produkter. USA:s rådande handelsblockad innebär att Googles mjukvara och tjänster fortsatt lyser med sin frånvaro, och Huawei får därför installera den öppna versionen av Android 10 (AOSP) tillsammans med den egna användarmiljön EMUI 10 och mjukvarubutiken Huawei App Gallery.

Gällande lansering meddelar Huawei att Mate XS lanseras i Sverige senare i år, men inget mer konkret datum anges. Prislappen hamnar på 2 499 EUR, motsvarande cirka 26 500 kronor.

Läs mer om vikbara telefoner: