Google gjorde sitt intåg på marknaden för hemmanätverk med Google Wifi, en router med enkel konfiguration och mesh-funktionalitet. Uppföljaren släpptes i USA under hösten år 2019 med det nya namnet Nest Wifi, denna gång komplett med integrerad röstassistent. Produkten lanseras nu på den svenska marknaden.

NestWifi-1.jpg
NestWifi-3.jpg
NestWifi-7.jpg

Google Nest Wifi består dels av en router och dels av åtkomstpunkter som kan ansluta till routern för att utöka nätverkets täckning. Routern kan för sig själv täcka en yta om 120 m², vilket utökas till 210 m² med en åtkomstpunkt och till 300 m² med två åtkomstpunkter. Routern och de olika satellitenheterna ansluts till varandra via så kallad mesh-standarden IEEE 802.11s.

Sett till enheternas kapacitet utrustas Nest Wifi med Wifi 5 (tidigare IEEE 802.11ac), där routern stöder kombinerad hastighet om 2 200 Mbit/s över frekvensbanden 2,4 och 5 GHz. Över dessa stöds parallell kommunikation i form av 2×2 och 4×4 MIMO, vilket innebär att upp till fyra parallella dataströmmar kan upprättas mellan routern och anslutna enheter. Åtkomstpunkterna stöder hastigheter om 1 200 Mbit/s och dubbla parallella dataströmmar (2×2).

NestWifi-2.jpg
NestWifi-6.jpg
NestWifi-4.jpg

Enligt Googles uppgifter kan Nest Wifi hantera upp till 100 anslutna enheter och tillämpar automatisk bandstyrning (IEEE 802.11.k/v) vilket omdirigerar trafiken till de Wifi-kanaler som erbjuder bäst prestanda. Optimerad prestanda till anslutna enheter uppnås också via riktade signaler (eng. beamforming). Upprättade nätverk säkras via standarden WPA3.

Sett till routerns fysiska utformning bestyckas fronten med en LED-indikator för Wifi-anslutningar. På baksidan huserar dels strömkontakten och ett reglade för integritetskontroll, där användaren kan välja att stänga av mikrofonernas avlyssning. På ovansidan kan enklare styrning utföras via kapacitiva pekgester. Sett till nätverksanslutningar är routerns baksida bestyckad med dubbla Gigabit Ethernet-portar medan åtkomstpunkterna saknar stöd för trådbunden anslutning.

Enligt systemkraven stöds konfiguration av nätverk via Google Home-applikationen på operativsystemen Android och IOS. Ett Google-konto krävs också för denna konfiguration. Konfigurationen integreras även med andra Nest-produkter som högtalarna Nest Mini och den smarta skärmen Nest Hub. De gästnätverk som skapas via Google Home-applikationen kan också hanteras via Nest Hub-skärmen.

Google Nest Wifi finns att köpa i Googles webbutik nu. Priset för endast routern går loss på 1 890 kronor och enskilda åtkomstpunkter kostar 1 790 kronor. Paket med router och en åtkomstpunkt kostar 2 990 kronor medan två åtkomstpunkter landar i ett pris om 3 990 kronor.

Tilltalas du av smidig Google-integrering i Nest-familjen, eller är de tekniska egenskaperna inte tillräckliga för dina behov? Diskutera i kommentarerna!