Microsoft och mjukvaruuppdateringar är ett återkommande ämne i nyhetsflödet. Senaste rapporten handlade om Windows 10 och ofrivilliga uppdateringar till version 2004 av operativsystemet. Nu ansluter sig webbläsaren Edge till skaran, som i början av året gick över till en Chromium-bas, till skaran mjukvara med tvivelaktigt beteende.

Tekniksajten Betanews rapporterar nämligen nu om missnöje hos Reddit-användare som installerat världens näst mest använda webbläsare. Edge förefaller nämligen söka igenom bokmärken och historik från andra webbläsare i bakgrunden, utan användares tillåtelse, för att slutligen radera dessa från Edge om användaren tackar nej till att importera data.

I just installed Edge today for testing, and I noticed my bookmarks from Firefox appear in the background/browser BEHIND the import acceptance dialog. The bookmarks disappeared after I said I didn't want it to import anything. Obviously it still went looking before asking! – orcusmorcus på Reddit

Till skillnad från fallet med Windows-uppdateringar tycks inte webbläsarens beteende bottna i en potentiell bugg. Microsoft själva hävdar nämligen i ett utlåtande till Windows Central att Edge beter sig som det är tänkt – import av data från andra webbläsare likt Chrome och Firefox går inte att tacka nej till, utan importerad data kan endast raderas i efterhand.

Huruvida webbläsaren gör någonting med importerade uppgifter är okänt, men mot en bakgrund av ett ständigt ökande behov av integritet på webben lär Microsofts uppgiftshantering i Edge inte vinna några poäng hos integritetsvurmande användare.

Läs mer om Microsoft Edge: