Suffixen bland Intels processorer för stationära datorer är många, där välkända "K" markerar upplåst överklockning. Tilläggen "S" och "T" är också långlivade markörer som talar om lägre TDP-värden, medan varianten "F" endast har hängt med i ett par generationer. Innebörden är avsaknad av integrerad grafik, där den uteblivna funktionen följs av ett något lägre riktpris.

Nu antyder butikslistningar att ytterligare en rad Core-processorer kan komma att adderas till Core 10000-serien, vilka adderar tillägget "A". Ändelsen har inte använts tidigare och innebörden är således oklar, men i samtliga fall syns bokstaven tillsammans med överklockningsmarkören och "i9"-stämpel. Sistnämnda kan eventuellt vara ett misstag eftersom listade Core i9-10700KA och i9-10600KA har siffror hemmahörande i befintliga Core i7- respektive i5-produkter.

10000ka.jpg

Bildkälla: momomo_us via Videocardz

10000ka 1.jpg

Bildkälla: momomo_us via Videocardz

10000ka 2.jpg

Bildkälla: Inida 25 via Videocardz

Därutöver listas namnen Core i9-10900KA och i9-10850KA, som med största sannolikhet är tiokärniga modeller. Den senaste tiden har också Core i9-10850K utan "A"-suffix, samt i9-10910 dykt upp i databaser, där sistnämnda sägs vara en Apple-exklusiv historia. Det faktum att de okända Core 10000KA-processorerna figurerar tillsammans med prislappar gör således att exklusivitet för exempelvis Apple osannolikt.

Prismässigt placerar sig Core i9-10900KA mellan det "K"- och "KF"-märkta syskonet och en liknande prisbild syns hos resterande trio. Det indikerar på att modellerna på något sätt skalats ned, där reducerad turbofrekvens är ett område som ligger nära till hands. Tillsammans med modellnamnen listas enbart basfrekvenserna, som är oförändrade ställt mot redan lanserade varianter.

Det återstår att se när Intel lyfter skynket från Core 10000KA-serien och vad den innebär. Värt att nämna är att Intel utlovat "något stort" till den 2 september, vilket eventuellt kan innefatta processorfamiljen. Sedan tidigare är dock känt att bolaget ska lansera den elfte generationens Core för bärbara datorer med kodnamn "Tiger Lake" under hösten, som är en snäppet hetare kandidat för det fåordigt beskrivna evenemanget.

Källa: Videocardz

Läs mer om Core 10000-serien: