Nikkei Asian Review och Digitimes (betalvägg) rapporterar båda att att Intel letar efter nödlösningar till sina problem med 7 nanometer, som ligger ett år bakom tidigare planer. En av de potentiella lösningarna som Intel nämnt är att lägga ut tillverkningen på en konkurrerande halvledartillverkare. Den mest troliga kandidaten sägs bli Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC).

Specifikt sägs att bolagets processorer på 7 nanometer, inklusive de ämnade för datacenter, kommer att tillverkas med TSMC:s tillverkningsprocess N7+ EUV (Extreme Ultraviolet). Processen fick sin premiär under slutet 2019 och var det första exemplet på kommersiellt tillgänglig tillverkning med EUV.

Att utkontraktera tillverkningen skulle innebära ett paradigmskifte för det amerikanska bolaget, som tidigare haft all nämnvärd halvledartillverkning i sina egna fabriker. I dagsläget sker majoriteten av all Intels tillverkning i USA men företaget har också fabriker på Irland, i Kina samt framförallt i Israel.

Om något ger detta ännu mer vatten på kvarnen åt de analytiker som tidigare målat upp svarta orosmoln på Intels framtidsplaner. Bland annat uttalade sig Christopher Holland från Susquehanna International Group (SIG) i ämnet där han förutspådde att det kommer att ta Intel minst fem år att komma ikapp TSMC, men att de också lider risken att aldrig någonsin komma ikapp igen.

Läs mer om Intel: