När AMD avtäckte den senaste generationens grafikkort i Radeon RX 6000-serien var Smart Access Memory (SAM) en av de stora nyheterna i funktionsväg. Med SAM ger bolaget processorn möjlighet att nå större delar av grafikkortets minne än vad som tidigare varit tillgängligt. Vid lansering stöds endast kombinationen av Ryzen 5000-processorer och grafikkort i Radeon RX 6000-serien, och hårdvara från andra bolag kan inte nyttja funktionen.

Detta ser det ut att bli ändring på i framtiden, då AMD i en intervju med PCWorld (Youtube) berättar att Radeon-gruppen samarbetar med Intel om stöd för Smart Access Memory på det sistnämnda bolagets processorer och tillhörande moderkort. Vidare berättar AMD att Ryzen-gruppen inom företaget samarbetar med Nvidia om att göra det möjligt för Ryzen-processorer att nå större minnessegment på Geforce-grafikkort.

I intervjun nämner AMD också att stöd för Smart Access Memory kräver en ansenlig mängd utvecklingsarbete och optimering för att nå god prestanda. Det antyder att stödet inte ligger nära i tid, och det återstår att hur prestandavinsterna med blandad hårdvara står sig mot en renodlad uppställning AMD-hårdvara. I samtal med SweClockers har AMD sedan tidigare bekräftat att Smart Access Memory är begränsat till processorer i Ryzen 5000-serien och grafikkort i Radeon RX 6000-serien, och i dagsläget finns inga planer för att stöda äldre hårdvara.

Nvidia meddelade nyligen att företaget också arbetar på Smart Access Memory-liknande stöd för bolagets grafikkort i Geforce RTX 3000-serien, vilket tillkommer i en kommande uppdatering av de tillhörande drivrutinerna. Intel har ännu inte avtäckt liknande planer för grafikkort på Xe-arkitekturen, men då dedikerade grafikkort för stationära datorer ännu inte lanserats är det ett stöd som kan tillkomma längre fram.

Smart Access Memory som funktion använder en del i PCI Express-specifikationen, vilken utökar mängden grafikminne processorn kan nå per anrop. Då det innefattar samverkan mellan processor, grafikkort och moderkort behöver stöd finnas hos samtliga komponenter. Den som vill blanda hårdvara från olika leverantörer kommer alltså se stöd för detta längre fram, men den som vill nyttja Smart Access Memory idag får hålla sig till AMD:s hårdvara av senaste snitt.

Läs mer om Smart Access Memory: