Biltillverkaren Teslas produkter hör till många teknikbejakares drömmar, inte minst på grund av att bolaget höjt ribban för implementationen av teknik i bilar. Medan konsumenter och evangelister ofta prisar tillverkaren för dess funktioner såsom möjligheten att uppdatera mjukvara på distans likt mobiltelefoner, har funktioner såsom Teslas autopilot i vissa fall kostat så mycket som människoliv.

Nu rapporterar Ars Technica om att Tesla åtagit sig att återkalla 135 000 bilar av modellerna Model S samt X tillverkade fram till år 2018 – dock inte till följd av ett liv-och-död-scenario. Istället handlar det om bilarnas infotainment-system, där samtliga återkallade bilars system byggt på systemprocessorn Nvidia Tegra 3 och parats med 8 GB NAND-lagring av eMMC-typ.

Anledningen till återkallelsen är att systemet skriver loggfiler till lagringen vid varje körning – men minnestypen är begränsad till ett visst antal skrivningar. När maximalt antal skrivningar uppnåtts möts Tesla-ägaren av en svart skärm istället för kontroller för i USA lagstadgade funktioner såsom ventilation och backkamera – något som inte imponerat på landets motsvarighet till Transportstyrelsen, NHTSA.

Åtgärden består av en uppdatering av ett dotterkort med lagringsenheten – där Tesla-ägare kommer åtnjuta en ökning från 8 till 64 GB. Huruvida återkallelsen även leder till en uppgradering på processorfronten är oklart, men bilar tillverkade efter år 2018 slopade även Nvidias Tegra 3-processor till förmån av en Intel Apollo Lake-dito.

Om drabbade svenska Tesla-kunder erbjuds samma åtgärd står ännu skrivet i stjärnorna – konsumenter med Tegra 3-baserade system i kombination med 8 GB lagring kan i annat fall se fram emot en minskning i skärmtid.