AMD:s senaste processorfamilj Ryzen 5000 "Vermeer" har varit en prestandamässig framgång. Tillgångsmässigt ser det dock betydligt sämre ut för intressenter, där svenska butikshyllor sedan höstens lansering gapat tomma med undantag för den åttakärniga mellanmodellen Ryzen 7 5800X. Bolagets oförmåga att leverera tillräckligt med processorer för att möta efterfrågan beror på en sällan skådad växtvärk på PC-marknaden, men ännu en försvårande faktor ser nu att krypa fram.

Wccftech rapporterar om hur den nordamerikanska systembyggaren PowerGPU har tagit till Twitter för att ventilera sin frustration kring andelen defekta Ryzen 5000-processorer. Av totalt 320 stycken sålda processorer uppges 23 enheter varit DOA (dead on arrival), defekta vid leverans. Av dessa processorer var felfrekvensen störst hos toppmodellen Ryzen 9 5950X, där totalt 8 stycken av totalt 50 sålda enheter, 16 procent, vägrade starta upp.

powergpu-ryzen5000.png

PowerGPU:s numera nedplockade inlägg. Källa: Yury Bubliy

Inlägget från Twitter är numera nedplockat, men visar oavsett på abnormt höga felfrekvenser i spannet 2,5 till 16 procent. Återförsäljaren pekar även på att "en enda" Intel-CPU under bolagets verksamma period varit defekt – en Core i7-9700K. Exakt felfrekvens specificeras inte, men PowerGPU uppger i en annan tweet att ett normalt värde är "typ 0,01%".

Fenomenet ser heller inte ut att vara isolerat till en nordamerikansk återförsäljare – hårdvaruläckaren Harukaze5719 noterar att trenden skymtats i hans hemland Sydkorea. Här rapporteras dock främst om problem med moderkort med styrkretsarna B550 och X570, medan en återförsäljare som tillfrågats av Harukaze menar att PowerGPU:s siffror är "löjliga" till följd av ett för lågt antal exemplar i urvalet. Samma återförsäljare menar att antalet defekta processorer istället är procentuellt "enkelsiffrigt".

Sist men inte minst ger sig Clock Tuner for Ryzen-utvecklaren Yury "1usmus" Bubliy in i matchen. Bubliy hävdar att AMD själva inte räknar processorer med underpresterande Infinity Fabric eller felaktig satta CPPC-flaggor som defekta. Oavsett vilket har AMD ännu inte delat med sig av siffror på antalet defekta Zen 3-kretsar – men förutom dålig tillgång på Ryzen 5000-serien ser även andelen defekta kretsar i serien kunna ge AMD huvudvärk.

Har du drabbats av trasiga Ryzen 5000-processorer? Gör din röst hörd i omröstningen i forumtråden skapad av @Saddl3r

Läs mer om AMD: