För ett knappt år sedan lyfte Apple skynket av ett länge omtalat byte: en övergång från Intel-processorer till egensnickrade systemkretsar med ARM-grund. Senhösten 2020 tog den färska processorn Apple M1 plats i de bärbara Macbook Air och Macbook Pro, samt den kompakta stationära Mac Mini-datorn. Med facit i hand är prestandan god och energieffektiviteten hög, som i bärbart format tar batteritiden till respektabla nivåer.

Apple Macbook Air M1 – ett långtidstest av en kompetent batterikämpe

Nu presenterar företaget att M1 letar sig in i allt-i-ett-serien Imac, med en färgglad laddning 24-tummare – ett kliv upp från 21,5 tum som länge varit standard för instegsmodellen. Under skalet sitter ett litet moderkort med en aktivt kyld M1-krets, där litenheten tillåter att formfaktorn i djupled närmar sig surfplattor med måttet 11,5 millimeter.

Skärmklipp 2021-04-20 19.23.06.png
Skärmklipp 2021-04-20 19.22.25.png

Skärmen stoltserar med upplösningen 4 480 × 2 520 pixlar, i sällskap av en maximal ljusstyrka på 500 cd/m² (nits) och ett färgdjup i linje med DCI-P3-rymden. Ställt mot ytan nedanför skärmen är resten av ramen tunn, där den övre listen huserar en 1080p-kamera, som bolaget menar är den vassaste de någonsin använt för Mac-serien.

Apple lyfter också högtalar- och mikrofonspecifikationerna som starka kort, medan prestandajämförelserna görs mot föregående 21,5-tummare. Omedelbar uppstart från vila och upp till 85 procent snabbare processor, med den integrerade grafikdelen upp till dubbelt så kraftfull som hos föregångaren med dedikerat grafikkort.

chrome_192410_as.jpg

Den nya Imac-modellen kommer i två utföranden som båda har den åttakärniga M1-kretsen i fokus, men den billigare varianten kapar en grafikkärna och stannar vid sju. I grundutförande är båda utrustade med 8 GB primärminne och 256 GB SSD, som sällskapas av dubbla USB Type-C med Thunderbolt-stöd. Den dyrare varianten utökas med två USB Type-C-anslutningar utan detta stöd, men som kompensation är nätadaptern förädlad med Ethernet-anslutning som ansluts till datorn via den magnetiska och proprietära strömkabeln.

På tillbehörsfronten syns också en uppdatering med nya färger för Magic Mouse, men desto större nyheter gäller tangentborden Magic Keyboard. Den ena varianten huserar i ett aluminiumhölje och utökas med dedikerade tangenter som låsknapp, medan den andra varianten utökas med en fingeravtrycksläsare enligt företagets Touch ID-funktion. Detta tangentbord medföljer den dyrare varianten.

Konfigurationsmässigt kan duon utökas med maximalt 16 GB primärminne och SSD-lagring på 512 GB eller 1 TB – nivån om 2 TB är exklusiv den dyrare. De extra USB Type-C-anslutningarna har överföringshastighet om 10 Gbps, medan de som finns hos båda varianter ligger på 40 Gbps och på kortsidan finns den klassiska 3,5-mm-anslutningen. För den som önskar extra skärmyta kvarstår Apple M1-begränsningen med en extern skärm på med upplösning på maximalt 6K.

chrome_193640_as.jpg
chrome_193638_as.jpg

Imac kan beställas den 30 april och den enklare modellen har startpris på 15 995 kronor inklusive moms. Varianten kommer i de fyra färgerna rosa, silver, blå och grön. Det aningen mer funktionsrika syskonet startar på 18 495 kronor och här utökas färgvalen med orange, gul och lila. Tillgänglighet lovas till någon gång under andra halvan av maj månad.

Vad tycker du om nya Imac? Är formatet något för dig? Berätta i kommentarstråden!