Processorer och grafikkort är bara två av många komponenter som krävs för att göra en dator, något Intel tagit fasta på genom att tillverka och sälja kringliggande delar. Ett av de vanligast förekommande exemplen på detta är nätverkskretsar, som Intel är flitiga på att nära integrera i sina plattformar för ökad energieffektivitet i bärbara och sälja i färdiga paketlösningar till OEM-tillverkare.

Sedan våren 2020 har AMD processorer för bärbart bruk som på allvar kan konkurrera mot Intel, men till skillnad från Intel har AMD saknat ekonomin för andra satsningar än processorer och grafikkort. Det här ser det ut att bli ändring på, när Anandtech nu rapporterar om ett trådlöst nätverkskort under AMD:s eget varumärke.

Det nya nätverkskortet går under namnet AMD RZ608 och såg först dagens ljus i en uppdatering för den handhållna spelkonsolen Ayaneo, som gräsrotsfinansieras på Indiegogo och baseras på AMD:s sexkärniga processor Ryzen 5 4500U. I uppdateringen framgår just att den trådlösa nätverkskretsen RZ608 från AMD gör entré i Ayaneo.

AMD-RZ608-Wifi.png

Det trådlösa nätverkskortet RZ608 är dock vare sig utvecklad eller tillverkad av AMD, utan är i själva verket Mediateks modul MT7921K med AMD:s logotyp. I praktiken innebär det att Mediatek säljer modulen till AMD, som säljer den vidare i en helhetslösning med bolagets processorer, bistår tillverkare vid integrering i datordesigner och sköter supportärenden.

Under år 2020 rapporterades det om att AMD och Mediatek ingått ett samarbete om att utveckla skräddarsydda Wifi 6- och 5G-nätverkskretsar. Huruvida AMD haft en del att säga till om vid designen av Mediatek MT7921K är i dagsläget inte känt, men Anandtech gör uttryck för att det mest troligt är så enkelt att AMD satt sin logotyp på produkten.

Huruvida AMD fortsatt nöjer sig med att märka om Mediateks nätverkslösningar eller om det här är början på det tidigare beryktade närmare samarbete återstår att se.

Läs om AMD:s bärbara processorer: