Project Connected Home over IP, även känt som CHIP startades 2019 med stöd av teknikjättar som Amazon, Apple och Google med målet att förena den röriga blandningen av olika anslutningsprotokoll hos smarta hem-enheter.

Som nästa steg väljer de nu att döpa om projektet till Matter samtidigt som de introducerar en ny logga och symbol. I samma veva väljer även grundaren till initiativet, Zigbee Alliance, att byta namn till Connectivity Standards Alliance för att bättre representera de mål de har i nuläget.

Matter is the unified IP-based connectivity protocol built on proven technologies, helping connect and build reliable, secure IoT ecosystems. This new technology and royalty-free connectivity standard enables communications among a wide range of smart devices. Matter is also a seal of approval, assuring that any object built on this standard is reliable by nature, secure by design, and compatible at scale.

Matter och dess nya symbol är tänkt att bli lika lätt att känna igen som symbolen för Wi-Fi, och den är tänkt att pryda alla produkter som stödjer det. De vill att det ska bli enkelt att känna igen vilka produkter som tillhör samma ekosystem.

2021-05-12 15_40_30-Brand Announcement - Connectivity Standards Alliance & Matter - YouTube.png

De meddelar även att standarden når nästa milstolpe, och godkänns av Matters arbetsgrupp. I en uppdatering på projektets webbplats berättar de att de första certifierade Matter-enheterna är på god väg.

Under slutet av 2021 kan konsumenter bland annat vänta sig smarta ljuskällor, strömbrytare, dörrlås och termostater med certifieringen. Bland de första företagen att införa standarden syns teknikjättar som Amazon, Google och Huawei men även aktörer som Schneider Electric, Smartthings och Assa Abloy.

Läs mer om smarta hem: