Den smarta hem-alliansen Matter (tidigare CHIP) och dess kommunikationsprotokoll med samma namn är tänkt att sammanföra vad som nu är en brokig skara av smarta produkter med olika protokoll. Alliansen nådde tidigare i maj en ny milstolpe och meddelade att produkter med stöd för Matter ska börja rulla ut redan i slutet av 2021.

Google har varit en samarbetspartner i projektet sedan det startades och under eventet Google I/O avtäcks en stor satsning där samtliga produkter inom Googles Nest-kategori ska få stöd för Matter, inklusive deras termostat som därmed för första gången går att kontrollera från andra plattformar.

Hubbar och högtalare från Nest-serien ska automatiskt uppdateras för att fungera med Matter. Nyare enheter som redan har nätverksprotokollet Thread inbyggt ska börja fungera som anslutningspunkter och förstärkare för Matter-enheter. Det innebär att även röstassistenten Google Assistant får nya möjligheter, då det för tillfället krävts specifik kompatibilitet för att styras därifrån. Efter uppdateringen ska allt som kommunicerar med Matter gå att ansluta även om det tidigare saknat stöd.

Google planerar även att implementera stöd för Matter direkt i det mobila operativsystemet Android, för att användare "med några klick" ska kunna ansluta till sina smarta hem direkt med telefonen.

Exakt när implementationen av Matter ska ske framgår inte, inte heller vilka enheter som står först på tur för en uppdatering. Baserat på att projektgruppen bakom Matter meddelat att produkter ska nå marknaden i slutet av året skulle det kunna vara en möjlig tidpunkt för uppdatering. Det skulle även stämma in med när Android 12 får skarp lansering, vilket talar för att Matter-stödet kan tänkas inkluderas där.

Läs mer om smarta hem: