Tillverkaren Asrock är känd för att våga ta ut svängarna med sina produkter, där kombinationer av funktioner som ingen efterfrågat och gigantiska HEDT-socklar på kompakta moderkort är några exempel. Ibland prickar bolagets avstickare mitt i prick och i forumet lyfts exempelvis bolagets kompakta chassi- och moderkortspaket Deskmini med jämna mellanrum.

Nu testar Asrock vidare inom ytterligare ett kompakt område med moderkortet X300TM-ITX, som antar formfaktorn Thin Mini-ITX. Sett till yttermåtten handlar det om ett vanligt Mini ITX-moderkort på 170 × 170 mm, men för att reducera höjden för monterade komponenter används liggande SO-DIMM-minnen och ett avskalat funktionsutbud.

Moderkortet kretsar kring AMD:s sockel AM4 och i likhet med AMD-versionen av Deskmini används den funktionsfattiga styrkretsen X300, vilket i praktiken innebär att Ryzen-processorns inbyggda stöd brukas. Moderkortet begränsas till Ryzen-modeller med ett TDP-värde på maximalt 65 watt, men därtill är integrerad grafik ett krav eftersom PCI Express-anslutning för instickskort saknas. PCI Express-kommunikation förekommer dock, men i form av en ensam M.2-anslutning med stöd för både NVM Express- och SATA-enheter, vilken sällskapas av en SATA-anslutning.

X300TM-ITX(L3).png
X300TM-ITX(L4).png

I kommunikation med SweClockers förklarar Asrock dock att kommande Ryzen 5000G "Cezanne" inte kommer att stödjas när processorerna släpps i augusti, trots att både Ryzen 7 5700G och 5 5600G har sockel AM4 och TDP-värden om 65 watt. Därför återstår de tre generationerna "Renoir", "Picasso" och "Raven Ridge", där endast de två sistnämnda finns tillgängliga för den som vill bygga själv. På kylarfronten gäller samma monteringshål som i vanliga fall syns på Intel-moderkort.

Detta behöver inte nödvändigtvis vara ett problem, eftersom även X300TM-ITX ser ut att bli knepig att få tag på för konsumenter i Europa och Asrock har i dagsläget inte klara planer för hur utrullningen kommer att se ut. Klart är däremot att tillverkaren inte tappat intresset för att experimentera och det nya moderkortet är av produktsidan att döma en variant för den som vill konstruera en egen allt-i-ett-dator, eller av annan anledning hålla tjockleken minimal.

Avslutningsvis nyttjar Asrock två sidor av moderkortet för anslutningar, där HDMI återfinns både baktill och på den övre kanten. Bredvid sistnämnda syns plats för strömmatning till processorn över en 4-pinnars EPS-anslutning, men baktill syns också en anslutning för nätadapter på 19 volt. Processorsockeln omgärdas av fem faser för spänningsomvandling, två minnesplatser och dubbla M.2-anslutningar för lagring respektive nätverkskort. Nätverk erbjuds också i form av Gigabit Ethernet, en anslutning som sällskapas av fyra USB 3.2 Gen 1 (5 Gbps)-anslutningar där en är av Type-C-typ.

Är ett Thin ITX-moderkort något du skulle ha användning för? Beskriv i vilket sammanhang den lägre höjden kan komma dig till nytta!