Höga priser och brist på grafikkort tillskrivs kretsbristen, men det är inte endast grafikkretsar vars tillgång är skral. Brist på på DRAM-kretsar för grafikminne sätter också käppar i hjulet, något som sträcker sig från lite äldre GDDR5 till moderna GDDR6 och Nvidia-exklusiva GDDR6X.

DRAM-kretsar såg en enorm prisuppgång om 200 procent under föregående år och låg i maj 2021 fortfarande 100 procent över kontraktspriserna. I mitten av juni rapporterade analysföretaget Trendforce fortsatt prisuppgång under årets gång. Nu släpper de en ny rapport där de ändrar sig och istället spås att priserna planar ut.

20210802_134640_0802_sr-graphicsdram動能走弱.jpg

Till skillnad från föregående analys pekar Trendforce analytiker nu på en mindre ökning under årets tredje kvartal samt framförallt att priserna slutar öka under årets fjärde kvartal och istället håller samma nivå. Detta tillskrivs en allt sämre marknad för kryptovalutor.

Enligt rapporten framgår det att framförallt ethereum (ETH) är mindre lönsamt och att plötsliga värdeminskningar av kryptovalutor resulterat i att behovet och intresset av grafikkort minskat. Till följd av det har även begagnatmarknaden svämmats över med förhållandevis billiga grafikkort som tidigare använts för att bryta kryptovalutor.

Grafikkortsmarknaden ser för närvarande något lägre priser än tidigare. Billigare DRAM-kretsar kan innebära att priserna till slutkonsument sjunker ytterligare, men det handlar sannolikt inte om några enorma summor. Av samtliga komponenter på ett grafikkort är GDDR-minnen en förhållandevis liten del av kostnaden.

Analysfirman anmärker även på att kontraktspriserna för grafikminne med största sannolikhet ändå fortsätter öka något under årets tredje kvartal, då det fortfarande är hög efterfrågan på DRAM-kretsar. Minnestillverkare prioriterar dessutom just nu tillverkning åt server-kategorin, vars DDR-minnen tillverkas på samma produktionslinjer som GDDR-minnen. De som fortsätter drabbas värst är dock små och medelstora kunder.

Läs mer om kretsbristen och priser på grafikkort: