För den som hängt med i hårdvarusvängarna är det sedan långt tillbaka känt att det råder brist på komponenter och då främst halvledare. Problemet uppmärksammades först och fick politiska implikationer när det drabbade bilindustrin, som på flera håll i världen tvingades till att skala ned produktionen och i många fall stänga hela fabriker.

Nu rapporterar Sveriges Radio Göteborg att Volvo Cars från onsdag kväll stoppar produktionen i sin fabrik i Torslanda. Anledningen är brist på komponenter och då specifikt kretsar. När produktionen återupptas är i nuläget inte fastställt, men biltillverkaren låter sig meddelade att det ska ske som senast i början av nästa vecka.

Kretsbristen har pågått sedan år 2019 och förvärrades betydligt under coronapandemin. Bedömare och kretstillverkarna själva menar att bristen sträcker sig till åtminstone 2023. För att råda bot på problemet långsiktigt investerar såväl länder som de stora tillverkarna biljontals kronor för utökad produktionskapacitet – utbyggnationer som väntas bära frukt först 2024 och senare.

Läs mer om kretsbristen: