IT-distributörernas roll i kedjan är att köpa in produkter, som exempelvis datorer och komponenter. Dessa säljer de sedan vidare till återförsäljare eller exempelvis företagskunder. På den svenska marknaden har Tech Data länge kunnat skryta med att vara den största IT-distributören i landet, men internationellt har titeln under en längre tid tillhört konkurrenten Ingram Micro.

Ingram Micros roll som herre på tronen är nu över då Synnex och Tech Data går samman för att bilda TD Synnex. Innan uppköpet höll Synnex positionen som tredje störst medan Tech Data låg på andraplatsen. Tillsammans får de nu en omsättning som uppgår till cirka 60 miljarder dollar årligen och lämnar Ingram Micro med sina knappa 50 miljarder dollar bakom sig.

Svenska fem största IT-distributörers omsättning föregående år:

Distributör

Omsättning

Tech Data

12,9 mdkr

Ingram Micro

4,4 mdkr

Gandalf

3,0 mdkr

ALSO

2,9 mdkr

Exertis Captech

2,8 mdkr

I Sverige ser landskapet betydligt mer annorlunda ut då Tech Data redan är den största aktören med väldigt god marginal. Hur uppköpet påverkar Tech Data i Sverige framgår ännu inte, men exempelvis skulle det kunna bredda Tech Datas produkt- och tjänsteportfölj.

Det nya bolaget TD Synnex får 22 000 medarbetare globalt och en kundstock bestående av 150 000 kunder. Totalt består utbudet av över 200 000 produkter från 1 500 leverantörer och bolaget kommer att vara aktivt i över 100 länder. Tech Datas VD, Rich Hume, behåller rollen i det nybildade bolaget, medan Synnex nuvarande VD kliver in som styrelseordförande.

Känner du till de olika IT-distributörerna som är verksamma i Sverige?