Kampen mot fusk i spel har pågått mer eller mindre lika länge som spel funnits. Till Windows finns flertalet antifusksystem, men på Linux-sidan är det skralt. Det har inte nödvändigtvis inneburit ett större problem med fuskare, utan det största problemet är att spel helt enkelt inte fungerar utan stöd för antifusksystemen de nyttjar.

Nu får Linux ett ordentligt lyft på den fronten, då Epic Games lanserar antifusksystemet Easy Anti-Cheat (EAC) även till Linux, med särskilt stöd för kompatibilitetslagren Wine och Proton. Windows-versionen av EAC är gratis för spelutvecklare sedan några månader tillbaka och detsamma gäller Linux-versionen, som även fungerar till Mac.

Antifusksystemet används av över 50 titlar, däribland Apex Legends, Dead by Daylight, Halo: The Master Chief Collection och självklart Epic Games titel Fortnite. Utvecklare måste implementera stödet på egen hand, men enligt Epic Games ska det inte vara svårare än "ett par klick" genom tjänstens utvecklarportal.

En bidragande faktor till det nya Linux-stödet är Valves stundande lansering av Steam Deck. De har sedan tidigare lovat samarbete med både EAC och Battleye för att säkra fler spel till den handhållna enheten. Tillägget av EAC innebär att en betydligt större del av Steam-biblioteket åtminstone rent teoretiskt får stöd även i förinstallerade operativsystemet Steam OS.

Det finns visserligen många spel som använder andra antifusksystem eller egenutvecklade sådana, men då EAC är bland de större är det oavsett ett stort steg mot bättre spelstöd för Linux-användare. Valves löfte om samarbete med Battleye kan även det snart bära frukt i form av ytterligare drygt 70 speltitlar. Två stora aktörer med på tåget kan dessutom motivera både fler spelutvecklare och antifuskutvecklare att utöka kompatibiliteten för Linux.

Läs mer om Linux: