PCI Express x16-anslutningen är sällan tillräcklig för att ensam tillgodose grafikkort med ström, varför en eller flera 8- och 6-pinnars PCI Express-anslutningar är vanliga bihang. Med Geforce RTX 3000-korten i Founders Edition-utförande satsade Nvidia på en egen kontakt med 12 kontaktstift, en lösning som dock inte fått fäste hos tredjepartstillverkare.

Nyligen rapporterades att PCI Express 5.0-standarden kan komma att introducera en ny strömkontakt som kliver upp ytterligare några stift, för att landa på 16. Enligt rykten används denna för Geforce RTX 3090 Ti som kan sörpla i sig uppåt 450 watt enligt specifikation. Dessa tidiga uppgifter saknade dock närmare detaljer, något Igor Wallossek från Igor's Lab nu ändrar på.

Wallossek slår fast att det inte rör sig om rykten utan grund, även om det i dagsläget inte går att fastställa vilken anslutning Nvidia väljer att utrusta Geforce RTX 3090 Ti med. Enligt källor från nätaggregatsbranschen har organisationen PCI-SIG spikat en anslutning som benämns som "High Power Connector" – PCI Express 12VHPWR-anslutningen. Med denna slipper även de törstigaste grafikkorten tre 8-pinnars PCI Express, eftersom den nya anslutningen står pall för upp till 600 watt under full belastning, med 10 procent marginal inräknad i designen.

02-Connector-Outline.png

Bildkälla: Igor's Lab

03-Connector-Drawing.png

Bildkälla: Igor's Lab

04-PCIe-SLOT-1.png

Bildkälla: Igor's Lab

I likhet med Nvidias 12-pinnarslösning handlar det om en kontakt där varje stift och avstånden mellan dem är lite mindre än hos de klassiska anslutningarna. Bredden för honkontakten mäter enligt den ritning Wallossek hittat 18,85 millimeter, vilket är i samma härad som den idag vanliga varianten med 8 pinnar. Endast tolv av pinnarna hos nykomlingen används för ström, medan resterande fyra är för någon typ av signal. För den som är nyfiken på på uppbyggnaden tillhandahåller Wallossek flera ritningar, kompletta med fler dimensioner och detaljer.

En övergång till en anslutning dimensionerad för att driva så gott som alla grafikkort ska medföra en förenklad tillverkningsprocess för grafikkort. Vidare beskrivs anslutningen i enlighet med ryktet som något som troligen blir del av PCI Express 5.0-standarden, men också att Nvidia lär gå i bräschen för detta. Det återstår att se hur snabbt den nya anslutningen får fäste. Wallossek förklarar att grafikkortstillverkare uttryckt lättnad över den uppfräschade anslutningen och att den inte kommer en dag för tidigt, varför startsträckan kan vara kort.

Tycker du att grafikkort med två eller tre strömkontakter skaver i ögonen, eller är du skeptisk till en ny anslutning? Berätta i kommentarstråden!