Utvecklingen av funktioner för Linux 5.15-kärnan (kernel) har pågått under en längre tid och nu når den ett så kallat Release Candidate-stadie (RC), rapporterar Linux-orienterade sajten Phoronix. Med andra ord stängs fönstret för nya tillägg till kärnan, som nu ska kompatibilitets- och bugg-testas i två månader innan en skarp lansering.

Bland nyheterna ser vi bland annat förbättrat stöd för filsystemet NTFS via Paragon NTFS3, som nu integreras i kärnan. Jämfört med tidigare implementationer i Linux-kärnan bör detta leda till både bättre prestanda och kompatibilitet.

En lång rad AMD-uppdateringar ingår också, där exempelvis stöd för temperaturövervakning av Zen 3-baserade processor med integrerade grafikdelar (APU) läggs till. Därtill märks initialt stöd för kommande APU:er, däribland en med integrerade RDNA-grafik vars grafikdel går under kodnamn "Cyan Skillfish", och ett antal PCI Vendor ID-slingor för ännu ej lanserade RDNA 2-produkter.

Phoronix rapporterar även att stödet för "Alder Lake" ser ut att vara i bra skick inför lanseringen av Intels kommande processorer. Samtidigt flaggar de för att Intel ännu inte publicerat någon information kring deras Thread Director-funktionalitet i samband med Linux. Från Intel märks även de första stegen mot stöd för bolagets kommande Arc-grafikkort med tillhörande arkitekturen Xe-HP.

En annan stor nyhet är att stöd för Apple M1:s IOMMU (Input/Output Memory Management Unit) byggs in i kärnan, vilket är ett viktigt steg mot att stödja Apples egendesignade krets fullt ut under Linux. Om allt går som planerat släpps Linux 5.15-kärnan innan årsskiftet.

Brukar du vänta ett tag eller hoppar du på den senaste kerneln direkt när den blir tillgänglig?