De senaste årens kretsbrist och ökade geopolitiska spänningar i östra Asien har fått världens blickar att riktas mot halvledarindustrin. Då runt 80 procent av världens kretsar tillverkas i regionen vill USA och Europa sprida riskerna och uppvaktar företrädesvis de stora drakarna TSMC, Samsung och Intel att förlägga nya inhemska fabriker.

Samsung gick nyligen ut med att de i början av år 2022 inleder byggnationen av en ny fabrik i USA:s delstat Texas. Den beräknade prislappen 17 miljarder USD, motsvarande 154 miljarder kronor, blir företagets hitintills största investering i landet. När fabriken står klar blir det den andra i delstaten och tillverkning ska ske på bolagets spjutspetstekniker, där kommande 3 nanometer med transistorer av den nya typen Gate-All-Around (GAAFET) ligger nära tillhands.

Ett av de uppenbara målen med fabriken är att locka över amerikanska aktörer, vilka i allt större utsträckning vill kunna tillverka produkter i landet. Då Samsung ska använda sina mest avancerade tekniker ligger deras uttalade fokus på tillverkning av kretsar för mobiltelefoner, 5G, artificiell intelligens (AI) och High Performance Computing (HPC), det senare synonymt med högpresterande produkter som processorer och grafikkort.

Det ryktas allt mer om att Qualcomm kan komma att nyttja Samsungs 3 nanometer med GAAFET-transistorer och likaså även AMD. AMD använder i dagsläget uteslutande TSMC som fabrikant av sina kretsar, men brist på kapacitet och allt större efterfrågan från Apple och snart även Intel gör att de kan behöva söka sig någon annanstans. För tillverkning av kretsar med spjutspetsteknik är Samsung det enda tillgängliga alternativet för AMD, som sannolikt inte vill vända sig till Intel för tillverkning.

Räknat i tillverkningskapacitet blir Samsungs fabrik i Texas en av de två största, varav den andra är förlagd i Pyeongtaek i Sydkorea. Att en fabrik av den storleken förläggs i USA handlar inte enbart om att locka amerikanska kunder. Ett sällan uppmärksammat handelskrig pågår mellan Sydkorea och Japan, varav den senare inför allt hårdare exportrestriktioner och tullavgifter nödvändiga material vid kretstillverkning. Det här är något Samsung hoppas kunna runda med sin fabrik i Texas.

Samsungs nya fabrik i Texas, USA, beräknas stå färdig till slutet av år 2024.

Källa: Digitimes

Läs mer om Samsung: