Bristen på grafikkort är fortfarande påtaglig, även om butikshyllorna numera inhyser några exemplar – med priser långt över de officiella referensnivåerna. Trots kretsbrist snickrar AMD och Nvidia på fler modeller, där sistnämnda enligt uppgift står redo för att rulla ut Geforce RTX 3090 Ti, RTX 3050 samt RTX 3070 Ti och 3080 Ti med extra minne.

Till ljudet av kompakt tystnad återlanserade Nvidia den 7 december Geforce RTX 2060. RTX 2000-seriens storsäljare begåvades med dubbel minnesmängd och samma antal CUDA-kärnor som kortets Super-syskon. För detta används grafikkretsen TU106 som tillverkas på den äldre TSMC-tekniken 12 nanometer, och till följd av detta rapporterades att RTX 2060 kunde bli en volymprodukt. Så blev dock inte fallet, men nu framkommer att Nvidia tror att volymerna tilltar i närtid.

Det är i samtal med PC Gamer som en företagsrepresentant från Nvidia tar bladet från munnen och berättar att det sedan den 7 december är fritt fram för partnertillverkare att distribuera grafikkorten. Flera företag har också presenterat uppdaterade Geforce RTX 2060, men såväl i Sverige som internationellt saknas produkten på hyllorna. En bakomliggande anledning kan vara att leveranser till miners prioriteras.

PC Gamer skriver att Nvidia förmodar att volymerna för partnerkorten ökar mot slutet av december och att trenden fortsätter under januari. Således är det möjligt att förra generationens mellanklassare i sinom tid dyker upp i butik, men detta först efter jul. Av specifikationerna att döma bör grafikkortet prestera ungefär i nivå med Geforce RTX 3060 i spel, men först när detaljer kring pris och tillgänglighet dyker upp går det att avgöra om produkten är värd att överväga.

Läs mer om grafikkort: