Nästa generations grafikarkitektur från AMD, i form av RDNA 3, är planerad för lansering senare i år. Det är mycket lite som faktiskt är känt om arkitekturen och Radeon RX 7000-serien, även om rykteskvarnen talar om bland annat dedikerad hårdvara för maskininlärning.

Trots RDNA 3 på gång är AMD inte klara med RDNA 2 och Radeon RX 6000-serien ännu. Året inleddes med lanseringen av Radeon RX 6500 XT, en instegsmodell baserad på nedskalade kretsen Navi 24 och med fokus på spelande i 1080p. Nu går rykteskarusellen igen, där det den här gången handlar om både syskon till RX 6500 XT och en refresh i helt andra änden av spektrumet.

Enligt den välkände Twitter-profilen tillika läckaren @Greymon55 har AMD planer på både ett Radeon RX 6500 utan XT-suffix, vilket påstås få specifikationer likvärdiga RX 6400, en modell som endast finns tillgänglig för datorbyggare för tillfället.

Tidigare i januari påstods AMD arbeta på en refresh av både Navi 21 och Navi 22, som likt Navi 24 i RX 6500 XT skulle få en uppdaterad variant tillverkad med TSMC:s 6-nanometersteknik. Här går dock åsikterna isär på flera plan. Nya uppgifter talar istället om att det är samma tillverkningsteknik på 7 nanometer, i form av en RX 6050 XT-serie där minneshastigheten skruvas upp till 18 000 MHz från tidigare 16 000 MHz.

Exakt vad eventuella refresh-modeller faktiskt inkluderar är därmed fortfarande oklart, vilket försvårar att sia om eventuell prestandaökning. Med utgångspunkt i att AMD behåller samma tillverkningsteknik och övriga specifikationer inte förändras rör det sig om ungefär 12,5 procents ökning i minnesbandbredd.

Därtill menar Greymon55 att RX 6500 landar någon gång i maj, följt av flera refresh-modeller i juni eller juli. Det ifrågasätts i sin tur av läckaren @coreteks, som istället menar att det endast rör sig om en modell, RX 6950 XT, som är planerad redan till april. Exakt hur många modeller och när de faktiskt kan tänkas lanseras återstår därmed att se.

Läs mer om grafikkort: