Intel har inte helt oväntat expanderat Core 12000 "Alder Lake"-familjen av processorer för bärbara datorer, var specifikationer avslöjades redan under CES tidigare i år. Nu lanseras de officiellt, och för att friska upp minnet repeteras specifikationer från tidigare med några nya detaljer, vilka blir tillgängliga i färska bärbara datorer från och med mars.

Intels 28-wattssegment för vad som har blivit en växande mellanklass av kretsar för bärbara datorer har en hel del nyheter. Även om det inte är direkt relaterat till hårdvaran i sig, har Intel gjort sig kvitt suffixen G1, G4 och G7, vilka tidigare användes för att skilja mellan vilken grafikkrets en viss processor hade. Istället har Intel segmenterat de nya processorerna på ett lite annat sätt och även ändrat på sifferkombinationen något. Där tidigare en femma indikerade en processor med 28 W TDP, är det nu ett P på slutet som gäller.

2022_CES_Pre-Brief_Dec 15 Final-53.png

P-modellerna blir totalt sex nya processorer; tre Core i7, två Core i5 och en Core i3. Core i7-modellerna får en grafikkrets med 96 beräkningsenheter, medan Core i5 får en något svagare grafikdel med 80 beräkningsenheter och Core i3 processorn får nöja sig med 64. Frekvensen på grafikdelen ligger på mellan 1 100 till 1 450 MHz beroende på modell.

När det kommer till processorkärnor har Intel en lite annorlunda strategi än tidigare, i stort sett till följd av de effektiva Gracemont-kärnorna. För första gången har Intel även en processor med sex prestandakärnor i det här segmentet, eftersom Core i7-1280P har sex Golden Cove-kärnor och åtta Gracemont-kärnor. I övrigt finns det inga större överraskningar i det här segmentet av processorer.

2022_CES_Pre-Brief_Dec 15 Final-54.png
2022_CES_Pre-Brief_Dec 15 Final-55.png

Intel har delat upp U-modellerna i två grupper, en på 15 W, som nu använder en femma som sista siffra och en på 9 W som använder en nolla som sista siffra. Här har Intel dock begränsat det till två prestandakärnor (P) och Core i3-modellerna får endast fyra energieffektiva processorkärnor (E).

I det här segmentet tillkommer även Pentium- och Celeron-modeller med en prestandakärna och fyra energieffektiva kärnor. Celeron-modellerna saknar även turbofrekvenser. Grafikdelen på U-modellerna följer P-modellerna, men Pentium-och Celeron-processorerna får en ännu mindre grafikdel med endast 48 beräkningsenheter.

I övrigt är den största nyheten stöd för DDR5- och LPDDR5-minne, samt stöd för upp till två SSD-enheter över NVME PCI Express 4.0 för 28- och 15-wattsmodellerna. Andra mindre detaljer som har uppdaterats är stöd för bilduppdateringsfrekvens på 120 Hz över Embedded Displayport i 4K-upplösning, Open CL 3.0-stöd, samt stöd för Intels AI-accelerator Gaussian & Neural Accelerator 3.0.