Diskussioner om lagring handlar idag allt mer om utvecklingen av flash-baserad sådan, särskilt på konsumentsidan. Där har snabba SSD-enheter tagit över den mekaniska hårddiskens roll. Utvecklingen av det sistnämnda har trots det inte stannat av och tekniken används flitigt för långtidslagring och i server- och datacentersammanhang.

Bland de som fortsatt satsar på det mekaniska segmentet är lagringsjätten Seagate, som med tekniken Heat Assisted Magnetic Recording (HAMR) siktar på kapacitet uppåt 80 TB per enhet. Tekniken har benämnts som "runt hörnet" sedan de första satsningarna år 2017 och nu meddelar Seagate att en andra generation med tekniken ska stå redo till år 2023, med rum för som minst 30 TB.

We are well down the development path towards launching our 30+ TB family of drives based on HAMR technology. We expect to begin customer shipments of these HAMR-based products by this time next year. – David Mosley, VD på Seagate

Enligt bolagets VD David Mosley väntas de första leveranserna ske under andra halvan år 2023. De enheter som planeras till 2023 ska lanseras på betydligt bredare front, men ordvalet "customer shipments" innebär generellt sett att det till en början endast letar sig ut till datacenter och företagskunder. Huruvida de når konsumenter under samma år framgår inte, men sannolikt dröjer det innan de letar sig utanför företagssfären.

Första generationens hårddiskar med HAMR-teknik finns sedan över 1 år tillbaka i storleksklassen 20 TB, men är fortfarande endast tillgängliga för ett fåtal utvalda företag. Seagate planerar därtill kliv upp till 40 och sedan 50 TB. Där ges inte lika konkreta tidsramar för lansering, mer än att det ligger ett par år fram i tiden. När de tilltagna kapaciteterna och HAMR-tekniken letar sig ut till en större publik återstår att se.

Läs mer om hårddiskar: