För drygt 15 år sedan var det Internet Explorer som regerade och under storhetstiden kammade Microsofts webbläsare hem över 90 procent av marknadsandelarna. Numera är den forna regenten både död och begraven och dess plats har sedan ett antal år tillbaka intagits av Google Chrome.

Internet Explorers ersättare, Chromium-baserade Edge, har däremot letat sig uppåt. I juni visade data från Atlas VPN att Edge passerat Firefox och trenden håller i sig. I Statcounters globala sammanställning för juli månad ökar avståndet till både Safari och Firefox.

StatCounter-browser-ww-monthly-202107-202207.png

Totalt landar Edge på strax under 11 procent av marknaden i desktop-kategorin, vilken både bärbara och stationära datorer tillhör. På tredje plats landar Safari med knappt 9 procent, medan Firefox kammar hem dryga 8 procent. I februari låg de tre webbläsarna i princip jämsides, men Firefox halkade ned i mars följt av Safari i maj, medan Edge fortsatt klättra uppåt. Minst bland de som listas är Opera, med cirka 3 procent. Av den blandade skaran rapporterar Statcounter därtill att 0,75 procent envisa användare sitter kvar med Internet Explorer.

StatCounter-browser-SE-monthly-202107-202207.png

Vid en titt på statistiken för enbart Sverige kammar Edge hem en ännu större marknadsandel om 15 procent, men med ett betydligt mindre avstånd till Safari på strax över 14 procent. Apples webbläsare sjunker visserligen något i juni, men är nära ikapp igen redan månaden efter. Även Firefox fick ett uppsving i april, men har sedan dess stått relativt stilla runt 7,5-procentsstrecket.

StatCounter-browser-ww-monthly-202107-202207(1).png

När mobila enheter får vara med i leken tappar dock Edge snabbt sitt försprång och Safari rusar förbi med nära 19 procent av den globala marknaden, vilket lämnar Safari och Firefox med strax över 4 respektive 3 procent vardera. Chrome fortsätter däremot hålla marknaden i ett järngrepp med sina dryga 65 procent, något varken Apples, Microsofts eller Mozillas dito ser ut att rå på inom någon snar framtid.