Natten till onsdagen avtäckte AMD processorfamiljen Ryzen 7000, vilken enligt bolaget själva ska piska konkurrenten Intels "Alder Lake"-modeller i såväl spel som produktivitetslaster. I praktiken är det dock inte "Alder Lake" som det röda laget ska möta i höstens processorbataljer utan istället uppföljaren "Raptor Lake", där dessa väntas ta kliv upp i både klockfrekvens och kärnantal.

FbYhlVsacAErcsH.jpg

Nu dyker en läckt lanseringsplan upp som avslöjar detaljer kring utrullningen av Intels kommande processorer. Bilden, som publicerats av Twitter-användaren wxnod (via Videocardz), gör gällande att Intel planerar att avtäcka Core 13000-serien med kodnamn "Raptor Lake" den 28 september. I samband med detta ska även förbokningarna öppnas för flaggskeppsmodellen Core i9-13900K.

Därefter ska förbokningarna för modellerna Core i7-13700K och Core i5-13600K öppnas upp den 10 oktober, för att sedan följas upp av en skarp lansering den 20 oktober. Övriga modeller i Core 13000-familjen lyser med sin frånvaro i lanseringsplanen, men om bolaget följer samma mönster som med Core 12000-serien introduceras dessa någon gång i början av nästa år.

Tidigare uppgifter pekar på att Intels "Raptor Lake"-processorer baseras kring en förfinad variant av prestandakärnan "Golden Cove" med en större mängd L2-cache samt högre klockfrekvenser. Toppmodellen Core i9-13900K påstås utrustas med totalt 24 stycken kärnor, varav åtta är av den högpresterande varianten medan resterande utgörs av energieffektiva "Gracemont"-kärnor.

Vilket lag tror du tar hem prestandakronan i höstens processorbatalj, det röda eller det blå?