Sedan lanseringen av Intels hybridarkitektur "Alder Lake" år 2021 har Windows 11 rekommenderats för de Intel-processorer med både stora och små kärnor. Anledningen till detta är en ny schemaläggare, vars motsvarighet hos äldre Windows 10 inte alltid tilldelar uppgifter till kärnorna på ett optimalt sätt. I vissa fall ger det en betydande förlust i prestanda. Fenomenet undersöktes av SweClockers, och slutsatsen blev att Windows 11 var att rekommendera för processorerna.

Det har gått över ett år sedan dess, och "Alder Lake" har fått sällskap av senaste uppdaterade "Raptor Lake" hos Core 13000-serien. Huruvida den tidigare slutsatsen fortfarande stämmer undersöks nu av PCWorld. Med en Core i9-13900K under huven ställs operativsystemen Windows 10 och Windows 11 mot varandra i en bred testrunda som innefattar ett flertal tester, däribland spel, webbläsare och bildbehandling.

W10W11 Gaming.jpg

Bildkälla: PCWorld

W10W11 Handbrake.jpg
W10W11 Cinebench.jpg
W10W11 Chrome.jpg
W10W11 PugetPremiere.jpg
W10W11 PugetPS.jpg
W10W11 Office.jpg
W10W11 Nero.jpg
W10W11 UL Photo.jpg
W10W11 UL Video.jpg
W10W11 Crossmark.jpg

Situationen visar sig ha förändrats, med resultat som pekar på ett jämnt race mellan de två operativsystemen. I några av testen kan skillnader urskiljas, men vilket operativsystem som tar ledningen i de fallen varierar. När SweClockers testade Handbrake för drygt ett år sedan fick Windows 11 ett övertag på hela 27 procent. I PCWorlds test krymper skillnaden till endast 3 procent, även om det är värt att notera att testinställningarna är annorlunda.

De testresultat som PCWorld delar visar att den tidigare slutsatsen inte längre nödvändigtvis stämmer, åtminstone i de program som testas. Det är möjligt att problem fortfarande kan uppstå, men den som sitter på en Intel-processor med hybridarkitektur och föredrar Windows 10 har nu goda möjligheter att använda det äldre operativsystemet om så önskas.

Har du testat att kombinera Windows 10 med "Raptor Lake" eller "Alder Lake"? Berätta om dina upplevelser i tråden!