I veckan debuterade Apple nya systemkretsar i M2-familjen, där originalet får sällskap av uppskalade varianterna M2 Pro och M2 Max. Föga förvånande tar de båda plats i en ny uppställning Macbook Pro, men det är inte den enda medlemmen i Mac-familjen som utrustas med de nya kretsarna. En av dem hittar även in nya Mac Mini, vars inre får en rejäl uppdatering.
► Apple uppgraderar Macbook Pro och skalar M2 till Max
Sist Mac Mini omdanades var 2020, när Apple bytte Intel-märkta processorer mot egenutvecklade M1. Det yttre förblev däremot sig likt och så är fallet även den här gången. Den lilla aluminiumlådan får ett mått på 35,8 × 197 × 197 millimeter och störst skillnad går att skönja på baksidan, där konfigurationen vad gäller antal portar förändras något.
Utöver ett gäng USB-portar, ström och nätverksuttag tillkommer HDMI i version 2.1 samt Thunderbolt 4, där det beroende på systemkrets handlar om antingen två eller fyra stycken. På baksidan återfinns även strömknapp och ett 3,5-millimetersuttag för ljud.
Mac Mini kan konfigureras med antingen M2 eller M2 Pro, där det förstnämnda innebär 8-kärnig processor och 10-kärnig grafikdel. Med Pro-modell växer processorn till 12 kärnor och grafikkärnorna ökar till 19 stycken. På prestandasidan utlovas 5 gånger mer än bästsäljande Windows-dator, och med kliv upp till Pro-modell utlovas hela 14 gånger mer än Mac Mini med processor från Intel.
Valet av systemkrets är inte endast begränsat till systemkretsens prestanda, utan lägger också grunden för vilka andra tillval som är möjliga. Det är fortsatt Unified Memory som gäller, där primärminne delas av både processor och grafikdel, och det går som högst upp till 32 GB. För att få in både det och lagringskapacitet på 4 eller 8 TB krävs dock M2 Pro.
Klivet ned till M2 innebär som högst 24 GB primärminne och 2 TB SSD-lagring. Oavsett systemkrets gäller däremot stöd för Wifi 6E, Bluetooth 5.3 och möjlighet att uppgradera till 10 Gigabit-anslutning vad gäller nätverksporten.
Medan Mac Mini historiskt är en av Apples något plånboksvänligare maskiner följer konfigurationsmöjligheterna fortfarande devisen "smakar det, så kostar det". Med alla alternativ ställda till max går Mini loss på nästan 60 000 kronor – en prislapp som trots prestandalyft blir något svårmotiverad. För samma peng återfinns nämligen instegsmodellerna av Apples proffsinriktade Mac Studio, vilken är bestyckad med något äldre men på pappret kraftfullare M1 Ultra.
För den som lägger band på sig själv vad gäller tillval placerar sig däremot Mini betydligt bättre, åtminstone i relation till Apples resterande uppställning. I grundutförande erbjuds tre modeller, där två bestyckas med M2 och 8 GB primärminne och antingen 256 eller 512 GB lagring och med prislapp på 8 495 respektive 10 995 kronor. Instegsmodellen med M2 Pro skalar ned kärnantalet till 10 och kombinerar det med 16 GB primärminne och 512 GB lagring till ett pris om 18 495 kronor.