Att spåra rörelse av olika slag kan göras på en mängd olika vis, som exempelvis kameror och infraröda sensorer (PIR). Traditionella metoder som kameror är däremot inte alltid lämpliga, exempelvis av integritetsskäl eller vid mindre optimala ljusförhållanden. Medan mer avancerade tekniker som LIDAR kan fungera, är de ofta väldigt kostsamma.

Det problemet är något en grupp forskare på Carnegie Mellon University dragit nytta av i en ny studie, där de med hjälp av Wifi-signaler lyckats med förhållandevis korrekt spåra och kartlägga personer i ett rum, utan hjälp av varken kameror eller sensorer.

För att åstadkomma det användes "vanliga" routers, mer specifikt modellen Archer A7 AC1750 från TP Link, placerade i flera ändar av ett rum med människor. Med hjälp av ett neuralt nätverk analyseras vad som kallas channel state information (CSI), vilket kan beskrivas som information om hur en signal rör sig från sändare till mottagare och hur den påverkas där emellan.

wifigrej.jpg
wifigrej2.jpg
5ACLw6NuEh8xMUAYH8edHP-1200-80.jpg.webp

Från det genereras koordinater, vilka i sin tur används för att bygga en wireframe-modell, en visuell representation av rörelsen som detekteras. När de genererade modellerna jämförs med videomaterial från samma scenario har de i flera fall identisk position. Med det sagt är tekniken långt från perfekt – bland annat redovisas felaktigheter vid ovanligare rörelser eller när fler än tre personer vistas i rummet samtidigt.

Källa: Tom's Hardware