För den med ett körkort utfärdat i ett EU-land är det få hinder på vägen vad gäller att trampa gasen i botten inom EU, åtminstone så länge det är giltigt. Den gemensamma hanteringen är något EU-kommissionen vill växla upp ett steg till, med ett nytt förslag om en ny digital körkortslösning. Precis som nuvarande plastbrickor ska de digitala körkorten vara giltiga inom hela EU, men flyttar från plånboken till exempelvis applikation i telefonen.

Det är tänkt att underlätta för både privatpersoner som korsar landsgränser och de olika EU-ländernas många myndigheter. Bland annat nämns enklare process för att förnya eller ersätta körkortet. Med en digital standard ska det även bli enklare för besökare från andra delar av världen att veta vilka regler och lagar som som gäller på europeiska vägar, för att i sin tur kunna byta ut sitt körkort mot ett som är giltigt inom EU.

Även för poliser kan digitalt körkort underlätta. Fysiska körkort från andra länder orsakar ibland svårigheter med att säkerställa rätt identitet, vilket kan leda till att brott inte kan klaras upp på rätt sätt. Under 2019 var det närmare 40 procent av trafikbrotten över landsgränser som inte klarades upp, till följd av att den skyldige inte kunde identifieras eller att boten inte betalades.

Utöver digitalt körkort finns fler gemensamma åtgärder i förslaget som riktar sig till unga förare. Bland annat nolltolerans mot rattfylleri under de två första åren efter att körkortet tagits, samt moderniserad övningskörning för att bättre kunna förbereda föraren i trafiken och höja säkerheten för cyklister, elsparkcyklar och fotgängare.

Förslaget har gått vidare till Europaparlamentet och Europeiska unionens råd som nu ska rösta och ta beslut om att gå vidare med förslaget. Det finns för tillfället ingen tidslinje för när detta kan gå igenom.

Kan du tänka dig att ha körkortet i telefonen?