Microsoft har en rätt brokig historia när det kommer till standardapplikationer. Användare kan välja vilka program som ska öppna specifika filtyper, men med stora Windows-uppdateringar har inställningarna ofta rullats tillbaka till företagets egna applikationer. Detta har inte bara lett till irritation bland användare, utan även EU-stämningar där Microsofts anklagats för mjukvarumonopol.

Uppdatering till Windows 11 förenklar webbläsarval

Microsoft berättar att det i framtiden ska bli lättare för användare att ta kontroll över vilka program som ska användas i Windows. Detta genom att implementera nya "Settings deep link URI" i inställningsmenyn, vilket ska fungera som en expanderad version av det tidigare systemet.

Med implementeringen ska det vara möjligt att finjustera vilka filtyper ett program ska användas för. Om du till exempel klickar dig till valfri webbläsare via menyn ska du manuellt kunna välja specifika filtyper som ska öppnas i programmet. Det ska fungera med både filtyper av olika slag och med länkar.

1920x1080-toast.webp

Vidare vill Microsoft göra program och applikationer som används frekvent mer lättillgängliga, genom att fästa dessa i verktygsfältet. Mer specifikt handlar det om ett popup-fönster som frågar om du vill fästa applikationen som används, för att den i framtiden ska bli lättare att hitta.

Mer kontroll över standardapplikationer är ett välkommet inslag, särskilt eftersom Microsoft med Windows 11 tagit ett steg tillbaka och gjort processen svårare. För att det nya systemet ska fungera som tänkt krävs det dock att applikationsutvecklarna bakar in så kallad "djup länkning" i sina program, vilket kan vara resurskrävande. Microsoft ska dock föregå med gott exempel och förse sina egna program och applikationer med de nya standardmöjligheterna.

Nya standardfunktionerna blir inledningsvis tillgängliga för testanvändare av Windows 11 under de kommande månaderna, mer specifikt Insider-användare i Dev-kanalen. Skarp lansering väntas sedan ske senare i år.