Apple varnat anställda att inte använda AI-chattbotar som Chat GPT, Bing och programmeringshjälpen Copilot på Github, rapporterar Wall Street Journal. Enligt Bloomberg-reportern Mark Gurman har Chat GPT varit med på en lista över mjukvara anställda inte får använda hur som helst i flera månader.

Orsaken är enkel: Ledningen är rädd att hemligheter kommer läcka via dessa system. Open AI lagrar till exempel all interaktion på Chat GPT i minst 30 dagar, även om användare stänger av chatthistorik. Programmerare är en grupp användare som har varit snabba att anamma de nya AI-chattbotarna, bland annat för att det har visat sig ofta vara ett snabbt sätt att hitta buggar i kod.

Andra liknande system har visat sig kunna luras av användare att dela med sig av sin träningsdata, som teoretiskt kan innehålla tidigare konversationer där en anställd på till exempel Apple ber om hjälp att fixa ett stycke kod som har med ett hemligt projekt att göra.

Apple är långt ifrån ensamt om oron för läckor. Bland annat Amazon har också begränsat anställdas tillgång till chattbotar.