Idag anlände den 61:a versionen av listan "Top 500", som rangordnar de 500 snabbaste och kraftfullaste superdatorerna i världen. Listan toppas ännu en gång av amerikanska Frontier, som är bestyckad med hårdvara signerad AMD och den enda som når beräkningskraft på Exascale-nivå.

I toppskiktet är det minst sagt AMD-tätt. Ettan Frontier innehåller bland annat tredje generationens AMD Epyc-processorer, som sammanlagt ger anläggningen 8 730 112 kärnor att jobba med. AMD Epyc syns också på tredjeplatsen, med finska Lumi.

top50061.jpg

I toppen hittas både amerikanska Frontier och finska Lumi.

Sett till total andel system går vinsten på processorsidan fortfarande till Intel. I toppskiktet är det dock AMD som dominerar – bland de 20 högst rankade är det 12 system med AMD under huven. Totalt innehåller 121 av de 500 listade hårdvara från AMD, en ökning med 29 procent ställt mot föregående Top 500-lista.

Även utanför det översta toppskiktet är AMD starka. Bolagets hårdvara huserar bland annat i svenska exempel som Kungliga Tekniska Högskolans Dardel och Nationellt superdatorcentrums Berzelius, som landar på plats 77 respektive 120 i listan. I den sistnämnda är det dock Nvidia som bidrar med merparten av beräkningskraften, eftersom varje delsystem är utrustat med åtta A100-grafikkretsar.

Läs mer om superdatorer: