Reparationssajten Ifixit publicerar en video där de plockar isär Asus handhållna speldator Asus ROG Ally, för att kolla hur reparationsvänlig den är. De jämför den också med Valves motsvarighet Steam Deck som inte direkt vunnit några priser för just reparationsmöjligheterna. Innan Steam Deck släpptes gick Valve rentav ut och avrådde användare från ändringar, men bolaget har samtidigt gjort reservdelar tillgängliga via Ifixit.

När ROG Ally hamnar på operationsbordet kan i stort sett det motsatta konstateras – lättarbetad men utan reservdelar. Enligt Ifixit öppnas Asus ROG Ally enkelt genom att ta bort sex krysskruvar och några snäppfästen. Under höljet syns en modulär design och tre varningsklistermärken. Ett av dessa varnar användaren för att plocka isär batteriet medan de två andra, enligt Ifixit, inte ska påverka garantin i USA om de plockas bort.

rog ally 2.jpg

Under höljet på ROG Ally syns flera varningsklistermärken.

rog ally 3.jpg

Till skillnad från Steam Deck är batteriet enkelt att byta ut i ROG Ally.

Till skillnad från Steam Deck, där batteriet ligger djupt begravt i systemet och sitter fast genom stora mängder lim, sitter batteriet i ROG Ally fast med bara två skruvar och är enkelt att byta ut. Ifixit på pekar detta som särskilt positivt, eftersom batterier är det som tveklöst är den del som oftast behöver bytas. Enheten får också beröm för att det är enkelt att byta ut M.2-lagringsenheten, på samma sätt som i Steam Deck.

rog ally 4.jpg

ROG Ally har modulära styrsspakar som kan bytas ut separat.

Asus ROG Ally gör det därtill enkelt att ersätta styrspaken genom att själva spaken är separat, vilket gör att inte hela styrspakskortet behöver bytas ut. Den sitter också fast med bara två skruvar och en flatkabel, medan Steam Deck använder en mer avancerad modell som även inkluderar touch-kontroller.

Fläktarna till ROG Ally kan antingen plockas ut var för sig eller så kan hela värmehanteringssystemet lyftas ut i ett svep. Under det återfinns sedan Ryzen Z1 Extreme-processorn med åtta Zen 4-kärnor som driver ROG Ally, såväl som fyra LPDDR5-moduler på totalt 16 GB.

rog ally 6.jpg

Bildskärmen ska vara den enda komponenten som inte är vidare reparationsvänlig.

rog ally 5.jpg

Under ROG Allys fläktsystem återfinns moderkortet.

Den enda komponenten som Ifixit säger inte är vidare reparationsvänlig är bildskärmen eftersom den är fastsatt med hjälp av stora mängder lim under skärmens kanter. Detta bör inte orsaka större problem ifall skärmen redan är trasig, men ställer till det om en användare exempelvis vill lägga på ett nytt plastskydd.

Enligt Ifixit är kanske den största begränsningen för ROG Allys reparationsvänlighet faktumet att trots sin modularitet och tillgängliga design har Asus än så länge inte gjort några reservdelar allmänt tillgängliga.